Leko danas vodi trening, odvjetnik objasnio zašto je prenoćio u zatvoru

Leko danas vodi trening, odvjetnik objasnio zašto je prenoćio u zatvoru
Foto: Screenshot video vrt.be

NAJVEĆA afera u povijesti belgijskog nogometa je u tijeku. Trener Club Bruggea Ivan Leko proveo je noć u pritvoru, a danas je izašao pred suca.

Savezno tužiteljstvo od 15 sati zakazalo je konferenciju za novinare u Bruxellesu, a Leko je iz zgrade suda u pratnji svog odvjetnika izašao kao slobodan čovjek. Ipak, priča ni izbliza nije završena.

Ono što bi još moglo predstavljati problem Leki je sumnja na koju upućuje dio belgijskih medija, da je uzimao provizije od transfera u kojima je sudjelovao i glavni osumnjičenik Dejan Veljković, no o tom dijelu u ovom trenutku još uvijek nema informacija. U tom slučaju, Club Brugge bio bi prisiljen dati otkaz svom treneru.

Ivan Leko će vjerojatno već sutra voditi trening Club Bruggea, najavio je u četvrtak navečer odvjetnik hrvatskog trenera Walter Van Steenbrugge.

"Moj klijent nije osumnjičen za namještanje utakmica već je bio ispitan zbog nekih novčanih transakcija otprije nekoliko godina. Teretili su ga je li sve prihode uredno prijavio i platio poreze, sve druge insinuacije su odbačene. Leko je čist, ali već time što je spominjan u istom kontekstu kao Mogi Bayat i Dejan Veljković njegovoj je reputaciji napravljena velika šteta '', kazao je Walter van Steenbrugge i dodao:

"Leki je postavljeno 20 pitanja i na sve je bez problema odgovorio. Očekujem da će se odmah vratiti na posao i nastaviti s treninzima svoje momčadi."

Peter Vandenbempt, jedan od vodećih belgijskih sportskih novinara, rekao je kako je izgledno da Leko nije sudjelovao u namještanju utakmica, ali da postoji jedan drugi problem koji će hrvatskog trenera vjerojatno koštati otkaza u Bruggeu.

Naime, Vandenbempt kaže da postoji sumnja da je Leko primao provizije od Veljkovića u prošlosti. Za Leku bi pogubno bilo ako se dokaže da je uzeo novac kod transfera Ivana Tomečaka i Matsa Ritsa u Brugge. U tom slučaju Leko više ne bi smio biti trener Club Bruggea. Za klub bi to bila užasno loša vijest, no to je tako.

16:45 Ivan Leko je kao slobodan čovjek napustio zgradu suda. 

 

Lekin odvjetnik Walter Vansteenbrugge izjavio je nakon puštanja kako je njegovom klijentu laknulo nakon ovakve odluke suda, ali i da je vrlo emotivno doživio cijelu situaciju.

''Večeras ćemo dati službeno objašnjenje cijele priče'', okupljenim novinarima poručio je Lekin odvjetnik

15:30 ''Dejan Veljković i četiri člana uprave Mechelena osumnjičena su da su pokušali utjecati na ishode najmanje dviju utakmica. Njihov osnovni plan bio je spašavanje Mechelena da zadrži prvoligaški status'', tvrdi Državno tužiteljstvo. DO tvrdi da postoje naznake neovlaštenih kontakata između Veljkovića i suca Sébastiena Delferièrea gdje je srpski agent nudio sucu određene pogodnosti u zamjenu za ''pošteno suđenje'', kazao je Wenke Roggen, glasnogovornik policije.

Leko bi, zajedno sa svima ostalima koji su privedeni, trebao biti prebačen iz pritvora u Hasseltu do sudnice u Tongerenu kako bi dao svoju izjavu povodom velike afere pranja novca i namještanja utakmica koja potresa belgijski nogomet.

Razlog zbog kojeg je trener Bruggea uhićen još uvijek nije poznat, no iz njegova kluba polako tijekom dana cure informacije vezane uz istragu. Još jutros pojedini belgijski mediji pisali su da Leko nije osumnjičen nego su ga istražitelji htjeli ispitati o poznatom menadžeru Dejanu Veljkoviću. 

''Ljudi iz policije su jutros bili u prostorijama našeg kluba te su zatražili od nas da surađujemo u vezi slučaja uz dva menadžera, Mogija Bayata i Dejana Veljkovića'', rekao je jučer predsjednik Club Bruggea Bart Verhaeghe za belgijski De Tijd pa nastavio:

''Naravno da ćemo surađivati. Pozitivni smo glede cijele situacije. Istražitelji su htjeli pregledati ugovore i mi smo ih odmah dali. To će pokazati da smo potpuno čisti. Mogu reći da ćemo štititi Ivana Leku jer znamo da on nije ništa kriv.''

Kao posrednik, Bayat je sudjelovao u transferima Anthonyja Limbombe i Kaveha Rezaeija, dok je Veljković bio uključen u transfere Karla Letice, Matsa Ritsa i Ivana Tomečaka. 

''S tim transferima je sve bilo u redu. Također, čvrsto stojim iza našeg trenera Ivana Leke, koji je priveden na ispitivanje. Ja znam da on nije napravio ništa loše'', zaključio je Verhaeghe.

U čitavoj ovoj priči izgleda da najvažniju ulogu ima Veljković. Srpski menadžer snažno je povezan s Lekom, bio je posrednik prilikom njegovog transfera u Lokeren, a upravo je Veljković hrvatskom treneru sredio prvi trenerski angažman na klupi OH Leuvena. I kako stvari stoje, prisan odnos sa srpskim menadžerom najveći je uteg za Leku.

Veljković će, uz Mogija Bayata, inače najmoćnijeg menadžera na belgijskom nogometnom tržištu, zasigurno biti glavna tema u sudnici. 

Osim što je vrlo utjecajan menadžer, Mogi je i brat Mehdija Bayata, direktora prvoligaša Charleroia, a njegovi odvjetnici opisali su kako je proteklo privođenje. 

''Policija je razbila vrata i ušli su unutra. U jednom trenutku su čak prislonili pištolj na glavu Mogijeve žene. I to sve dok su njihova djeca gledala - ljutiti su bili Jean-Philippe Mayence i Tom Bauwens.''
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara