DALIĆ OBJASNIO ŠTO SE DOGODILO UOČI UKRAJINE "Rakitić mi je govorio da ne može igrati, da se gubi..."

DALIĆ OBJASNIO ŠTO SE DOGODILO UOČI UKRAJINE "Rakitić mi je govorio da ne može igrati, da se gubi..."

Foto: Hina

ZLATKO DALIĆ na seminaru za nogometne trenere u Splitu održao je predavanje. Tema je bila analiza završetka kvalifikacija i priprema hrvatske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.
 
"Neću mnogo govoriti o brojevima, iako su i brojevi nogomet. Govorit ću o stvarima koje sam radio otkako sam preuzeo hrvatsku reprezentaciju. Namjera mi je da vam pokažem svoje poteze koje sam povukao u svoje dosadašnje tri utakmice", rekao je Zlatko Dalić i započeo s elaboriranjem.
 
"Prije Ukrajine nije bilo vremena za preveliki rad i analize. Ekipu sam upoznao dva dana prije utakmice u Kijevu. Imao sam dva velika problema. O Ukrajincima nisam ništa znao, a nisam znao ni kako će me reprezentativci primiti i što ću zaista uspjeti napraviti u dva dana. Na raspolaganju smo imali tek jedan trening. Jedino mi je preostalo da kroz razgovore s igračima detektiram probleme jer je momčadska atmosfera bila loša."
 
Kao primjer naveo je razgovor s Ivanom Rakitićem.
 
"Pitao sam ga kako je, a on je bio prilično negativan. Rekao mi je kako ne može igrati, kako nema pregled igre te kako se gubi u pojedinostima. Osjetio sam pesimizam i u glavi sam počeo smišljati drugo rješenje. Ponovno smo razgovarali te sam ga uvjeravao kako nam je potreban. Usto, rekao sam mu kako ćemo mu promijeniti poziciju jer ne igra poziciju na koju je naviknuo. Odmah je pozitivno reagirao i već sutradan prije jutarnjeg sastanka priopćio mi je kako je spreman za utakmicu." 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unatoč pomanjkanju vremena, Ukrajinci su bili detaljno proanalizirani što se odrazilo i na ishod susreta u Kijevu (0:2).
 
"Tražio sam savjete. Bio sam svjestan kako je Ukrajini za dodatne kvalifikacije, kao i Hrvatskoj, bila potrebna jedino pobjeda. Ukrajinci su zaigrali u formaciji 4-2-3-1. U mojoj pripremnoj analizi izdvojio sam četiri ključna Ukrajinca; bilo je potrebno da u defenzivnoj fazi zaustavimo Stepanenka, Matvienka, Konopljanku i Jarmolenka kako bismo u napadu nešto očekivali. Glavni je cilj bio da u prvom poluvremenu ne primimo gol. To je bio prvi zadatak. Bilo bi vrlo teško prvi primiti gol i igrati protiv Ukrajinaca koje je na stadionu bodrilo više od 70 tisuća navijača. Komentari su bili da smo odigrali bijedno prvo poluvrijeme, no znali smo koji je naš primarni zadatak - sačuvati naš gol", istaknuo je hrvatski izbornik i na ploči detaljnije pokazao kako je zamislio i postavio linije. 
 
O Grčkoj, protivniku u dokvalifikacijama, utvrdio je kako igra "prljavo" i "bezobrazno".
 
"Grci kroz svađu i incidente troše vrijeme. Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine osvojili su kroz prekide i prljavštinu. Svoja načela sačuvali su i do susreta s nama. Igračima sam odmah poručio da budu staloženi u nervoznim trenucima. Pokazao sam im sve trenutke u kojima Grci troše vrijeme i rade pritisak. Naglasio sam kako nemamo šanse ako prihvatimo prepirke i svađe", kazao je i pojasnio trenažni proces pred dodatne kvalifikacije, odnosno strategiju kojom je hrvatska reprezentacija izborila nastup na nadolazećem Mundijalu. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara