OLIMPIJSKE IGRE

Mateša: Mislim da smo blizu odgode Olimpijskih igara

Mateša: Mislim da smo blizu odgode Olimpijskih igara
Foto: Pixsell / G. Jelavić, EPA

PRVI čovjek HOO-a Zlatko Mateša u razgovoru za Index otvoreno iznosi stav da Olimpijske Igre koje bi u Tokiju trebale početi 24. srpnja treba odgoditi.

"To nije stav HOO-a, već moj osobni stav. Smatram da trebamo misliti na zdravlje sportaša i prihvatiti da je već sada nemoguće organizirati Igre u tom periodu. Sportaši ne mogu trenirati, pripreme su nemoguće", kazao nam je Mateša.

Dosad predsjednik HOO-a nije bio ovako direktan. Razgovarajući o mogućim scenarijima proteklih dana izbjegao je rasprave o odgodi. Međunarodni olimpijski odbor održao je sastanak s europskim predstavnicima sredinom prošlog tjedna i nastavio emitirati stav o održavanju Igara i "olimpijskoj baklji na kraju tunela". Protekla 24 sata donijela su zaokret. Thomas Bach, predsjednik MOO-a, dao je intervju za NY Times u kojem je priznao da nitko ne može garantirati ishod situacije, a mnogobrojni savezi krenuli su s presingom i zatražili odgodu Igara. HOO će napraviti ono što središnjica bude tražila, no Mateša smatra da je sada vrijeme kada u svoje ime mora govoriti ono što smatra potrebnim.

"Nikome ne odgovara odgoda, ali mislim da smo blizu toga i da je to jedina opcija. Svi ćemo osjetiti posljedice ove krize koja će neke, nažalost, vjerujem tek pogoditi. Cijela Europa zaustavila je sport, nema natjecanja koje se održava. Nitko ne zna kada će se natjecanje nastaviti, to je istina", kaže Mateša, kojeg smo pitali je li na sastanku s Bachom bilo riječi o odgodi i kako zaista razmišlja MOO o ovoj krizi.

"Mislim da se sada sve mijenja i Bachove su izjave da moramo pričekati kraj ove situacije. Sport sada nije tema, natjecanja su nemoguća i protiv propisa, teško je bilo što prognozirati. Vjerujem da je Igre nemoguće održati u roku, to će se prolongirati za par mjeseci, ne vjerujem da će odgode biti dramatične", rekao nam je predsjednik HOO-a. 

Odgoda Olimpijskih Igara dolazi u delikatnom periodu za olimpijski pokret. Japanci su najavili prve profitabilne Igre nakon niza godina. Domaćinstvo malo tko još želi i može financirati i Igre za sobom godinama ostavljaju dugove i pustoš. Mateša decidirano odbija tvrdnju da se Igre neće oporaviti nakon pandemije.

"Nema straha za Igre, to baš nikako nije tema. Krizu ćemo osjetiti svi, posebno neke grane gospodarstva", ističe Mateša. 

Odgodu OI-ja u pismu predsjedniku Bachu danas su zatražili Norveški olimpijski i paraolimpijski savez, čelni ljudi atletske i plivačke svjetske organizacije, sportaši iz Slovenije, Velike Britanije, Brazila...

Masovna pobuna sportaša 

Predsjednik Olimpijskog odbora Slovenije Bogdan Gabrovec izjavio je u petak za nacionalnu novinsku agenciju STA da Olimpijske igre trebaju biti pomaknute jer sportaši nemaju jednake mogućnosti za pripreme.

"Olimpijske igre ne mogu se održati u srpnju u skladu s olimpijskim principom. Ne bi bilo ništa loše da se održe 2021. godine, do tada će se uvjeti smiriti", poručio je Gabrovec.

Među onima koji traže odgodu Igara su i Američki atletski te Američki plivački savez.

"Svjesni smo težine svog zahtjeva i znamo koliko je teško logistički koordinirati odgodu Olimpijskih igara s obzirom na rasporede brojnih sportskih saveza, sportaša, sponzora i ostalih, ali ustrajanje na sadašnjem terminu u svjetlu aktualne globalne situacije ne bi bilo u najboljem interesu naših sportaša", stoji u objavi koju je potpisao predsjednik Američkog atletskog saveza Max Siegel.

"Vidjeli smo kako su se životi naših sportaša preokrenuli i stoga je prava i odgovorna stvar prioritizirati zdravlje svih nas i na pravi način prepoznati štetu koju je pandemija napravila pripremama sportaša", stoji u objavi šefa Američkog plivačkog saveza Tima Hincheyja.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u nedavnom razgovoru za New York Times naglasio kako MOO razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih.

"Otkazivanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara", naglasio je.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom zauzeo stav da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara