Miki nije mogao slaviti dok Srbija plače

Tekst: Dea Redžić 
Foto: AFP

ZANIMLJIVA je priča Milovana Mikija Rajevca, koji je danas jako sretan čovjek. S najmlađom reprezentacijom prvenstva potukao je svoju Srbiju u njezinom povijesnom nastupu. Ipak, izbornik Gane, reprezentacije koja dolazi, nije se veselio. Ozareni igrači prilazili su mu, ali on ih je odbijao. Te pružena ruka, uz klimanje glavom. Težak poraz Srbije, na neki način, i za njega je udarac.

"Drago mi je što smo omogućili Africi da proslavi prvu pobjedu na ovom prvenstvu. Znam koliko to cijelom kontinentu znači i sada je vrijeme slavlja. Istovremeno sam jako tužan. Žao mi je što smo do te pobjede došli baš protiv moje Srbije. Teško mi je bilo vidjeti njihova tužna lica, ali želim im sve najbolje protiv Njemačke i Australije. Naravno, navijam za njih."

> Prokletstvo se nastavlja

Tri boda na startu, koja je i prije početka SP-a označio kao ključna, neprocjenjiva su. U skupini gdje se od Nijemaca očekuje marš, Gana je nadjačala Srbiju u borbi za drugo mjesto. Susret u Polokwaneu pratio je balkanski folklor. Rajevca su dušebrižnici optužili da će tankirati, čak i prodati utakmicu. Sve ih je ohladio.

Rajevac je za vrijeme svoje igračke karijere nosio je dres Borca iz Čačka, Crvene zvezde, Vojvodine i Slobode. Zanimljivo, sve je te klubove, izuzev Vojvodine, i trenirao!

Orlovi poput vrabaca

"Naravno, najljepše su bile tri sezone u Crvenoj zvezdi. Od 1977. do 1980. godine odigrao sam mnogo utakmica, bilo je to vrijeme radosti i trofeja. Nosio sam i dres Vojvodine, bile su nezaboravne godine provedene u matičnom Borcu, dobro sam igrao i u Švedskoj... Sve u svemu, prezadovoljan sam igračkom karijerom, neka takva bude i trenerska i bit ću najsretniji na svijetu", prisjetio se igračkih dana. Kao trener kalio se i u Njemačkoj, Švedskoj, Americi, Kini...

2008. godine imenovan je za izbornika Gane, a tamo su Srbi u modi. Nije bez razloga, bio je tamo Milan Živadinović, a Ratomira Dujmovića dočekali su u Gani poput heroja nakon što je u Njemačkoj izborio povijesni nastup u osmini finala s Brazilom. Upravo njega naslijedio je Rajevac koji želi ponoviti taj uspjeh, iako je doživio veliku udarac s ozljedom Essiena. 

I zbog toga, kao i zbog činjenice da je uvijek volio raditi u tišini, bez prevelikog medijskog eksponiranja, pogodile su ga izmišljotine o popuštanju Antićevim orlovima koji su danas izgledali poput vrabaca.

"Razumijem da javnost u Gani želi iskreno pobjedu, ali nema potrebe mene dovoditi u tako glupe priče. Svi znaju da sam profesionalac i da ću, iako neizmjerno volim svoju zemlju, učiniti sve da pobijedimo Srbiju", govorio je Rajevac uoči utakmice.

I pobijedio je. Odalamio je ganske novinare, koji su proteklih dana uglas tražili njegovu smjenu. Savez ga je podržao, a Gana će i njega možda čekati poput heroja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara