Nijemci se ispričali Özilu: "Pogriješili smo"

Nijemci se ispričali Özilu: "Pogriješili smo"
Foto: EPA

MESUT ÖZIL u Londonu je tijekom svibnja u okviru humanitarnog događaja izazvao skandal jer se susreo i fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

S obzirom na osude njemačke javnosti, krajem srpnja povukao se iz nacionalne reprezentacije jer, kako je obrazložio, "osjeća rasizam i nepoštovanje".

"Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac?"

Prijevremenu reprezentativnu mirovinu najavio je opširnim pismom. 

"Imam dva srca, jedno u Njemačkoj, drugo u Turskoj. Neću više igrati za Njemačku dok imam osjećaj rasizma i nepoštovanja. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni. Rasizam nikada ne bi trebao biti prihvaćen. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo. Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac? Zašto sam ja Nijemac-Turčin, a moji prijatelji Lukas Podolski i Miroslav Klose nisu Nijemci-Poljaci? Jer sam iz Turske? Jer sam musliman?" 

Izravno je za rasizam prozvao i predsjednika Njemačkog nogometnog saveza Reinharda Grindela.

"Dosta mi je preuzimati ulogu žrtvenog jarca za Grindelovu nesposobnost'', poručio je Mesut Özil. 

U Njemačkoj se razvila burna rasprava oko integracije stranaca u njemačko društvo. Oštro odbacivši optužbe za rasizam, reagirao je i Njemački nogometni savez.

"Odlučno odbacujemo sve optužbe za rasizam koje su, uzmemo li u obzir rad naših predstavnika i klubova na terenu, potpuno neutemeljene", priopćila je njemačka krovna nogometna organizacija prije nekoliko tjedana.

Isprika čelnog čovjeka njemačkog nogometa

Međutim, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel posuo se pepelom. Priznao je krivicu i Mesutu Özilu uputio je zakašnjelu ispriku.

"Trebao sam zauzeti jasan stav glede rasističkih napada. Trebao sam pokušati zaštititi Mesuta Özila. Trebao sam istupiti u javnost kako bih svima dao do znanja da rasističkom ponašanje Njemački nogometni savez neće trpjeti. Žao mi je što se Mesut Özil osjeća sam u ovoj borbi i što Savez nije stao iza njega", rekao je i opovrgnuo medijske natpise o podcjenjivanju Özilovih igračkih kvaliteta.

"Važno mi je svima do znanja dati da ni s kime nisam pričao o njegovim nastupima na Svjetskom prvenstvu. Nigam ga kritizirao kao što se pisalo. Pobjeđujemo i gubimo kao momčad. Označiti jednog igrača kao krivca za ispadanje sa Svjetskog prvenstva je suludo."

Njemački mediji i dalje povlačenje Mesut Özila opisuju kao veliki udarac za integraciju u Njemačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara