EURO 2020

Noga mu izgleda ovako i trebali su je amputirati, a sada je u reprezentaciji

Noga mu izgleda ovako i trebali su je amputirati, a sada je u reprezentaciji

SANTI CAZORLA nogometni je junak godine. 

Prošao je devet operacija tijekom kojih je ostao bez osam centimetara tetive noge.

Bio je u velikoj opasnosti od amputacije tog uda, a 636 dana izbivao je s  terena. Liječnici su mu rekli da "može biti sretan ako bude mogao opet hodati sa sinom po dvorištu".

A on je na najgoru moru, koju mu je u listopadu 2016. serviralo puknuće kosti gležnja dok je igrao za Arsenal, odgovorio ove sezone bajkovitim povratkom u Villarreal, klub svog života. I to u 34. godini.

Da bi bajka bila potpuna, upravo je pozvan u reprezentaciju Španjolske za kvalifikacijske utakmice za Euro 2020.  I to tri i pol godine nakon zadnjeg poziva u nacionalnu momčad.

Naravno, za toliki Cazorlin post od Furije kriva je teška nesreća koja je zamalo prerasla u tragediju. 

Ali njega goni inat. "Neću dati to zadovoljstvo onima koji ne žele da opet zaigram, vratit ću se!" govorio je.

Pretprošli Božić, onaj krajem 2017., i 33. rođendan, Cazorla je trebao proslaviti konačnim povratkom na teren, nakon kalvarije koja traje još od listopada 2016. i utakmice s Ludogorecom u Ligi prvaka.

"Prvi rezultati su izrazito pozitivni, ali morat ćemo paziti s njegovim povratkom jer nije igrao nogomet godinu dana. Trebat će mu nekoliko utakmica s rezervnom momčadi, tako da se nadam da će oko Božića biti u prvoj momčadi", rekao je tada Arsene Wenger.

Nažalost, umjesto treniranja i igranja utakmica, opet je otišao na operaciju Ahilove tetive, čak devetu otkako se ozlijedio.
 
"Zbog bolova u tetivi koje osjećam već nekoliko dana opet moram na operaciju. Moram odgoditi najavljeni povratak na teren, održati entuzijazam i motivaciju kako bih se vratio i uživao u nogometu, svojoj najvećoj strasti."

A u povratku toj strasti priječila ga je desna noga koja izgleda kao na priloženoj naslovnici Marce. Najčitaniji španjolski sportski dnevnik priču o "Cazorlinoj kalvariji" napisao je krajem 2017. uz priloženu šokantnu naslovnu stranu.


 
Time je dokazano u kakvu patnju se za Cazorlu pretvorilo ono što se činilo kao rutinska ozljeda i operacija. Tetovirani dio oko gležnja nije na koži tog dijela tijela, nego je Cazorli tamo presađen s ramena.
 
Upravo tijekom kirurškog zahvata dobio je infekciju koja je prerasla u gangrenu, nakon čega su liječnici ozbiljno razmatrali da mu amputiraju nogu jer je rana postala opasna po život.

Godinu dana kasnije je tom, umalo amputiranom nogom, postigao gol protiv najvećeg kluba na svijetu, jedan od njegova dva u remiju (2:2) s Realom u La Ligi.. Pola godine kasnije s takvom nogom pozvan je u jednu od najjačih reprezentacije na svijetu. Nakon što je sezonu završio sa sedam golova i 11 asistencija.

Nevjerojatan podvig tipa koji je do sada bio na devet operacija i kojem su liječnici rekli da će moći "biti sretan ako ikada bude mogao hodati sa sinom po dvorištu". 

Ali nije Villarreal ljetos Cazorlin povratak bez veze predstavio doslovno magijom:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara