Novo pravilo u vaterpolu oduševit će igrače i izbornike

Novo pravilo u vaterpolu oduševit će igrače i izbornike

Foto: Hina

PREDSJEDNIK europske plivačke federacije (LEN) Paolo Barelli najavio je velike promjene za vaterpolo već od ove godine nakon posljednjeg zasjedanja na Malti. 

Jedna od najvažnijih promjena tiče se broja igrača u reprezentacijama na velikim natjecanjima, a novo pravilo trebalo bi olakšati vaterpolistima sve naporniji tempo utakmica.

Već na EP-u u Barceloni sljedećeg ljeta izbornici će moći voditi po 15 igrača, s time da će dva sata prije utakmica morati prijaviti trinaestoricu, kao i do sada. 

"Moramo nastaviti razgovore s FINA-om i drugim kontinentima jer smatramo da ova promjena koristi sportu. Vaterpolisti se suočavaju sa sve većim fizičkim zahtjevima jer je kalendar sve popunjeniji. Nadamo se da ćemo postići dogovor u budućnosti", rekao je Barelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Natjecanje koje je pokrenuto ove godine, Europa Cup, od sada će imati veću važnost jer će se četiri momčadi tim putem moći plasirati na Europsko prvenstvo. Kasnije, pristane li na to i FINA, poslužit će i kao kvalifikacije za plasman na završnicu Svjetske lige.

Sljedeće godine bit će i prvi put organizirano europsko prvenstvo za igrače do 15 godina. 

LEN je potvrdio da će ove godine podijeliti 1,5 milijuna eura nagrada sportašima i naknada nacionalnim federacijama, što je najveći iznos u povijesti, a dijelit će se na Europskom plivačkom prvenstvu u Glasgowu, vaterpolskom EP-u u Barceloni i ostalim natjecanjima.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara