Nikad strože mjere: Policija uoči Španjolske privodi sve rizične navijače?

Nikad strože mjere: Policija uoči Španjolske privodi sve rizične navijače?

Foto: Getty Images / Guliver image

UKUPNO 326 navijača koje hrvatska policija drži zavedene u huliganskoj C kategoriji mogli bi utakmicu sa Španjolskom provesti u u policijskoj postaji. Nakon nereda u St. Etienneu sastala se tehnička vlada, a ministar policije Vlaho Orepić dao je naslutiti da Hrvatsku zbog odnosa HNS-a i navijača reprezentacije čekaju novi nemiri. Stoga je Odjel za javni red i mir Ravnateljstva policije, prema informacijama medijam, izdao naredbu svim policijskim upravama da najteže huligane s popisa lociraju te ih na dan utakmice privedu u postaju. U Ravnateljstvu policije jutros su nam kazali da iz razumljivih razloga takve operativne informacije ne mogu podijeliti s javnošću.

Vrh hrvatskih sigurnosnih snaga surađuje s francuskom policijom te je već na svim operativnim razinama pokrenuo potragu za huliganima. Jutarnji list naveo je da se provode mjere prisluškivanja telefona, nadziranja profila na društvenim mrežama, razmjene podataka među policijskim upravama. Saznanja se, dakako, očekuju i s terena od inspektora za navijače s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Index jučer neslužbeno doznao, identificirano je 25 izgrednika sa St. Etiennea, a hrvatske vlasti za sada nisu nikoga uhitile. Ta informacija potvrđena nam je jutros u Ravnateljstvu policije.

Na teritoriju Francuske hrvatske državljane može privesti samo tamošnja policija, dok su hrvatske vlasti podatke o izgrednicima i zahtjev za zadržavanjem odnosno uhićenjem poslali svim graničnim prijelazima Republike Hrvatske. HRT je jučer neslužbeno objavio da je uhićen jedan hrvatski državljanin zbog bakljade na stadionu. Hrvatska policija čeka odluku francuske policije o sljedećim koracima, odnosno hoće li Francuzi pokrenuti postupak protiv uhićenih državljana Hrvatske. U slučaju izručenja, hrvatska policija će izgrednike privesti na povratku na granici ili će ua njima pokrenuti potjeru. Prema pisanju Jutarnjeg lista, pet osoba je iz Splita ili okolice, pripadnici su Torcide, jedna osoba je iz Slavonije (pripadnik Kohorte) i još po dvije osobe iz Istre i Zagreba. Bakljaši su nerede izazvali s maskama na licu stoga će njihovo raspoznavanje biti otežano. Sukladno zakonu prijete im zatvorske i novčane kazne do nekoliko desetaka tisuća kuna kao i nove zabrane dolaska na utakmice. Organizatoru akcije, ukoliko bude otkriven, prijeti do pet godina zatvora.

Među 326 najopasnijih navijača zavedenih u registru policije njih 183 ima izrečene mjere zabrane prisustvovanja utakmicama. U  Zbirci podataka s osobama i događajima vezanim uz prekršaje na sportskim natjecanjima zavedeno je još 145 imena osoba koje su se ranije protupravno ponašale te stoga i oni danas predstavljaju rizični skupinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara