Rađa se prisjetio dominacije Jugoslavije: "Bilo je to ruganje sa svima"

Rađa se prisjetio dominacije Jugoslavije: "Bilo je to ruganje sa svima"
Foto: Igor Kralj / Pixsell

DINO RAĐA prisjetio se košarkaške reprezentacije Jugoslavije za koju je igrao, a koja je 1989. na svom posljednjem Europskom prvenstvu u Zagrebu osvojila naslov prvaka te godinu dana kasnije stigla i do svjetske titule. Legendarni hrvatski igrač gotovo 30 godina kasnije govorio je o toj neponovljivoj generaciji.

"Bilo je to ruganje sa svima. U finalu (protiv Grčke) je u jednom trenutku bilo 40 razlike. Dvorana krcata, a atmosfera fenomenalna. Potvrda stasanja jedne neponovljive generacije. Respekt među nama je bio ogroman. Točno se znalo tko što radi i koja je čija uloga. Nije bilo nikad ljubomore. Izbornik Duda Dušan Ivković je to odradio odavno. Spavanje u određen sat, svi po sobama, a Dražen Petrović i Stojko Vranković kasne par minuta. Duda ih je dočekao na hodniku i izderao se na njih da je cijela zgrada čula", prisjeća se Rađa pa nastavlja:

"Rekao im je da ako se ponovi – pakuju se i idu doma. Meni prođe kroz glavu što bi tek meni napravio kad njima ovako viče. U biti sam tek kasnije shvatio da je to bila više lekcija svima nama nego njima. Disciplina iznad svega i svima isto. Nema zvijezda."

Jugoslavija je tada igrala u skupini B Eurobasketa, u kojoj je redom razbila Grčku (103:68), Bugarsku (98:78) i Francusku (106:89). Nakon toga je u polufinalu stradala Italija (97:80), u finalu je opet srušena Grčka (98:77), a u ta dva meča najefikasniji je bio Dražen Petrović s 24 te 28 poena. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara