NBA LIGA

Revolucija u NBA ligi: Uvode se kup i play-in, ukidaju se konferencijska finala

Revolucija u NBA ligi: Uvode se kup i play-in, ukidaju se konferencijska finala
Foto: Getty Images / Guliver Image

VEĆ ZA dvije godine NBA liga mogla bi doživjeti ogromne promjene u sustavu natjecanja. Prema planovima čelnika lige Adama Silvera, ukinula bi se podjela na konferencije kad u doigravanju ostanu samo četiri kluba. Osam momčadi borilo bi se za posljednja četiri mjesta u doigravanju nakon regularnog dijela sezone, a velika novost bila bi i uvođenje kupa u prvom dijelu sezone.

Niti jedan od 30 klubova ne opire se promjenama, javlja ESPN, a promjene bi mogle nastupiti već u sezoni 2021./2022.

Sezona bi tako bila skraćena s 82 na 78 sigurnih utakmica iako bi neki klubovi mogli odigrati i tri prije doigravanja, ovisno o kupu i play-inu za ulazak u play-off.

Novi turnir za divizijske pobjednike po kup sustavu

Silver je već odavno javno govorio o ovim mogućnostima, a sad je stiglo vrijeme da se ideje konkretiziraju. Posebno ga je privlačila ona o svojevrsnom kupu po uzoru na europski model natjecanja. 

Taj bi se turnir igrao iza Dana zahvalnosti, koji pada krajem studenog, a na njemu bi sudjelovalo osam klubova, ali svi bi se imali šansu kvalificirati kroz obične utakmice. Do tada bi svi protivnici iz šest divizija trebali odigrati po dva međusobna susreta, kod kuće i u gostima, iz čega bi se stvorile posebne ljestvice, a pobjednici divizija i dvije najbolje drugoplasirane momčadi ušle bi na turnir po eliminacijskom sustavu na jednu utakmicu od četvrtfinala.

To bi bio način da se klubovima da prilika za još jedan trofej, kakvi postoje diljem svijeta, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će ga tko ozbiljno shvaćati.

Razigravanje prije doigravanja

Nakon završetka regularnog dijela sezone od 78 utakmica, po šest najboljih klubova iz svake konferencije izravno bi ušlo u doigravanje. Sedma i osma momčad razigravale bi za još jedno mjesto, a poraženi bi se s pobjednikom susreta između 9. i 10. ekipe u konferenciji borio za posljednju poziciju u play-offu.

To bi završnicu sezone učinilo uzbudljivijom i kompetitivnijom jer bi na značaju dobila borba za plasman od šestog mjesta, koje vodi direktno u play-off, do desetog, koje po novome također ne znači automatski završetak sezone.

Ovako bi dvije najbolje momčadi mogle u finale, čak i ako su iz iste konferencije

Konačno, ukidanje konferencijskih finala značilo bi da se dvije najbolje momčadi lige mogu sastati u finalu, čak i ako dolaze iz iste konferencije. Dakle, ako dva kluba s najboljim omjerom dolaze sa Zapada, neće se više morati sastati međusobno u konferencijskom finalu, nego će igrati sa suparnicima s Istoka.

Sve su ovo ipak, zasad, samo prijedlozi o kojima NBA liga raspravlja s Udrugom igrača NBPA, ali razgovori napreduju i čini se da samo treba dogovoriti detalje. Naprimjer, ideju o kupu, Silver je nabacio još prošle godine, ali tada ga je zamislio u terminu All-Star vikenda, što je NBPA glatko odbila.

Konačni prijedlog trebao bi biti usuglašen do travnja kad bi se službeno o promjenama raspravljalo na sastanku Odbora vlasnika.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara