Španjolska uložila žalbu

Španjolska uložila žalbu

NA STRANICAMA Europske rukometne federacije objavljeno je kako je Španjolska odmah nakon utakmice s Hrvatskom uložila žalbu zbog priznatog gola Ivana Balića sekundu prije kraja utakmice.

Španjolci tvrde kako su suci Hrvatskoj poklonili posljednji gol. Žalbu će razmotriti disciplinska komisija EHF-a u skladu s pravilima o Europskim prvenstvima.

Naime, Hrvatska je bila u napadu u posljednjim sekundama utakmice. Na otprilike 12 metara španjolski su igrači napravili faul, a Ivano Balić je umjesto da doda loptu suigraču kao što su Španjolci očekivali, uputio šut na gol sa zemlje, što se smije napraviti. Pri izvođenju prekršaja smije se uputiti lopta prema golu, ali jedna noga igrača koji izvodi prekršaj mora biti na tlu. Zvižduk suca Balić nije trebao čekati jer vrijeme nije bilo zaustavljeno, a znak za izvođenje sudac nije niti trebao dati jer se nije radilo ni o sedmercu ni o devetercu.

Balić je upravo tako izveo prekršaj, no kako je s posljednjim zviždukom lopta ušla u mrežu Barrufeta ljutiti Španjolci tražili su suce da ponište gol, no nisu u tom uspjeli. Još jedno pravilo: nije bitno vrijeme kada lopta uđe u gol, nego kada je upućena prema golu. Balić je šut prema golu uputio prije zvuka sirene i uhvatio je nespremnog Barrufeta, koji je već slavio jedan bod, na krivoj nozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolci su čekali kraj utakmice pa uopće nisu reagirali na izvođenje prekršaja mislivši kako naši više ne stignu ništa napraviti.

Španjolci se žale i na materijalnu povredu pravila igre, smatrajući da je pogodak Ivana Balića u zadnjoj sekundi dvoboja neregularan, jer mu je loptu dodao igrač koji je bio u prostoru unutar devet metara.

Konačni rezultat utakmice bio je objavljen tek nakon što su suci napustili dvoranu, jer su i Španjolci i Hrvati vršili pritisak na njih da ne priznaju, odnosno priznaju gol. Španjolci su pokušali tražiti poništenje gola tvrdeći da je isteklo vrijeme i da je prekršaj nepravilno izveden.

Španjolski trener Brocate nakon utakmice je izjavio kako je svima bila jasno da je sve bilo napravljeno kako bi Hrvatska pobijedila, te da je pogodak u mreži Barrufeta završio nakon isteka 60. minute.

I španjolski novinari tvrde kako su suci napravili veliku pogrešku i pobjedu poklonili Hrvatima.

Žalbu će razmatrati disciplinska komisija EHF, a ne očekuje se da će to utjecati na sam ishod dvoboja. EHF bi eventualno mogao kazniti njemačke suce Franka Lemmea i Bernda Ullricha, kao i zapisnički stol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara