Srcem i mudima pregazili su sve do finala

Srcem i mudima pregazili su sve do finala
Foto: EPA

HRVATSKA je u finalu Svjetskog prvenstva! U jednoj utakmici vidjeli smo što je nogomet i zašto ga volimo - sva pravila sinoć su završila u smeću, a pobijedili su srce i stav ekipe koja jednostavno odbija ispasti.

Imaju li analize smisla?

Mogli bismo pisati o velikim problemima koje je Hrvatska imala do izjednačujućeg gola. Mogli bismo analizirati kako su Englezi koristili Rakitićeve i Modrićeve izlaske u presing da im preko bokova dođu iza leđa i kontinuirano stvaraju višak. Može se pričati i o tome kako su namjerno pustili bokove i time natjerali Hrvatsku da joj igru vode oni kojima to nije forte. Može se analizirati i slabo praćenje igrača iz drugog plana, kao i činjenica da je postojala jako loša obrambena komunikacija u tom razdoblju. Šezdeset minuta utakmica je slijedila svoj jasan tok u kojem su se mogli detektirati problemi i priča je djelovala prilično jednodimenzionalno – Hrvatska je djelovala ispuhano nakon dva dugačka i stresna produžetka i raspucavanja, te se činilo kako su Englezi uspješno stali na crtu nepobjedivoj Hrvatskoj. A onda se dogodio simboličan trenutak, toliko svojstven ovoj reprezentaciji.

Perišićev gol je slika Hrvatske

Pedeseti put na utakmici loptu je na desnom boku dobio čovjek koji je bio polomljen i upitan za nastup. Stisnuo je zube, izdržao i odigrao cijelu utakmicu. U ovoj situaciji ubacio je jedan od brojnih hrvatskih centaršuteva u srce engleske obrane, gdje nije bilo njegovih suigrača.

Odjednom se tu stvorio igrač kojeg su kritičari još do jučer tjerali iz prve postave s tezom kako je najslabija karika na prvenstvu. Jednu sekundu trajao je taj kirurški precizan uvod, ali je oslikao priču Hrvatske na cijelom prvenstvu. Dva "poluživa" igrača, koji su dočekali ovu utakmicu pod istom skepsom s kojom je Hrvatska ispraćena na turnir, u trenu su ugrizili suparnika tamo gdje se najmanje nadao i kada ih je većina otpisala. 

A onda je eksplodirao naboj i zanos kakav nema nijedna reprezentacija na turniru. U tom trenutku sam znao da Engleska nema šanse – ako bude trebalo, sami će si gol zabiti. Jer ova Hrvatska jednostavno ne gubi utakmice.

Veliki šampioni

Ono što se događalo do kraja utakmice djelovalo je poput vrhunca raspleta nekog sportskog filma. Kao što Rockyju u pauzi između rundi suočavanje sa samim sobom i prošlim grijesima ulije neku novu energiju, tako je Hrvatska dobila novi momentum i novi život. Na utakmicu je došla sat vremena kasnije od Engleza i onda ih totalno pregazila. Nisu to bile nikakve kompleksne taktičke bitke, već čisto srce i energija kojom su raznosili suparnike na terenu. Ali za razliku od nekih bivših generacija, iza vrućeg srca je uvijek dovoljno hladna glava koja joj daje stabilnost i u najtežim trenucima. A timski duh, borba i opojni zanos koji ova generacija ima su nešto pred čime svaka analiza i taktička shema potpisuje momentalnu kapitulaciju. Na kraju priče, nogomet igraju ljudi, a ne roboti. A ne postoje spremniji ljudi u Rusiji od onih u crno-plavim dresovima.

Konačno, ako Hrvatska osvoji naslov, ostvarit će barem dvije stvari koje im nitko nikada neće uzeti. Prva je da će to biti najbolja priča i najsenzacionalniji prvak svih vremena, jer koliko god s pravom smatrali ovu reprezentaciju izrazito kvalitetnom, samo su rijetki sanjali ovakvo nešto. Jer za osvojiti ovakav turnir treba puno toga – kvalitete, pripreme, snage, sreće i stabilnosti, svega onoga čega je kronično nedostajalo u dobrom dijelu kvalifikacija. Bio bi to i savršen scenarij za jedan od najdramatičnijih sportskih filmova u povijesti, a naslov filma mora biti „Odbačeni“. Jer ne samo da nitko u njih nije vjerovao, već su se u tri utakmice zaredom vraćali iz ponora koji bi druge ekipe potpuno dotukli. I baš zato bi ova Hrvatska bila najveći šampion svih vremena. Bilo je prvaka s većom razinom talenta, bilo je prvaka koji su bolje igrali i bilo je prvaka koji su uvjerljivije slavili. Ali nitko nikad nije ovako uspješno i srčano odbijao izgubiti. Strašna Francuska čeka u finalu i na papiru djeluje kao favorit, ali postoji li ijedna osoba na svijetu koja bi dala ruku u vatru da baš Odbačeni neće osvetiti ONA DVA gola? 

Ovako Hrvati slave finale: "Englezi su bili previše bahati" Hrvatski navijači u Rusiji: England, England, sorry for tonight Vatreni slave! Vidin pobjednički ples

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara