NBA LIGA

Statistika najlegendarnije košarkaške utakmice prodana za 1,4 milijuna kuna

Statistika najlegendarnije košarkaške utakmice prodana za 1,4 milijuna kuna
Foto: Getty Images, SCP Auctions

MOŽE SE poprilično mirne duše reći da rekord Wilta Chamberlaina od okruglih 100 koševa na NBA utakmici nitko nikad neće srušiti. Ta povijesna utakmica odigrana je 2. ožujka, a Wiltovi Philadelphia Warriorsi (današnji Golden State) pobijedili su New York Knickse 169:147. 

Više od pola stoljeća kasnije statistika s te utakmice, s Wiltovim potpisom, prodana je na aukciji za 214.579 dolara, odnosno nešto više od 1,4 milijuna kuna.

Kupac je želio ostati anoniman, a povijesni dokument nabavio je na aukciji kuće SCP Auctions.

U to se vrijeme, naravno, statistika vodila ručno pa je službeni statističar Toby DeLuca morao "bježati" u kućicu ispod kako bi bilježio sve Chamberlainove koševe. Legendarni centar ubacio je 36 puta iz igre te 28 puta s linije slobodnih bacanja.

Bila je to jedna u nizu veličanstvenih predstava Wilta Chamberlaina, koji je te sezone imao prosjek od nestvarnih 50,4 koševa.

Statističar DeLuca sačuvao je komad papira za osobnu uspomenu, a Chamberlain mu se čak potpisao na njega, što mu je dalo dodatnu vrijednost. Nakon što je umro, njegova udovica dala je statistiku prijatelju kao poklon, a on ju je čuvao nekoliko godina prije nego što ju je dao na aukciju, javlja TMZ.

"Wiltova utakmica sa 100 koševa opće je prihvaćena kao najveći pojedinačni pothvat u povijesti sporta. Malo je uspomena na ovu mitološku utakmicu preživjelo. Ova statistika možda je i najvažniji autentični komad koji kolekcionari imaju priliku nabaviti. Svakako je dobila cijenu koju zaslužuje", rekao je ravnatelj SCP-a Brendan Wells.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara