Robert Prosinečki

Što će biti s Prosinečkim i BiH?

Što će biti s Prosinečkim i BiH?
Foto: EPA

NOGOMETNA reprezentacija Bosne i Hercegovine je u posljednjih 15 mjeseci ostvarila dvije pobjede u domaćim susretima protiv Finske (4:1) i Austrije (1:0), reprezentacija koje su izborile nastup na Euru 2020. godine. Ipak, šansu da se plasira za Euro momčad Roberta Prosinečkog tražit će u baražu Lige nacija gdje će u polufinalu za protivnika imati Sjevernu Irsku, dok će se u finalu sastati sa Slovačkom ili Republikom Irskom. Olakotna okolnost za BiH bit će ta što će polufinale, kao i eventualno finale, igrati na domaćem terenu.

Iako su postojale naznake da bi BiH baraž mogla dočekati s novim izbornikom, izvjesno je da će Prosinečki ostati na klupi. Veliki dio javnosti u BiH priželjkivao je njegov odlazak, a i sam Žuti je u rujnu podnio ostavku koju je Nogometni savez BiH odbio. Kasnije se špekuliralo da će Savez u listopadu uručiti otkaz Robiju, ali do toga nije došlo, pa ćemo dramatični boravak hrvatskog stručnjaka na užarenoj klupi Zmajeva gledati i tijekom narednih mjeseci.

Što je najveći problem?

Susreti koji će odlučiti tko će iz B Lige nacija putovati na Euro zakazani su za 26. i 31. ožujka. Prosinečki će do tada imati dovoljno vremena da pronađe rješenje problema zbog kojih je BiH u kvalifikacijama za Euro u grupi s Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom osvojila samo 13 bodova i time omogućila Finskoj da prvi put izbori plasman na neko veliko natjecanje.

Najveći problem Zmajevima tijekom kvalifikacija bio je nedostatak motiva, naročito u gostujućim porazima od Finske, Armenije i Grčke. Također, momčadi koju predvodi Žuti evidentno nedostaje i "plan B" u trenucima kada primarni stil igre ne dolazi do izražaja.

Naime, govoreći o motivu, jasno je da BiH ne uspijeva povezati dva susreta na visokoj razini. Tijekom proteklih kvalifikacija Zmajevi su upisali ukupno četiri pobjede, ali nijednom nisu povezali dvije. 

Ogromna razlika bila je vidljiva u gostujućim susretima u odnosu na domaće, jer jedine bodove u gostima BiH je osvojila u Lihtenštajnu. Stoga domaćinstvo polufinala i eventualnog finala B Lige nacija ima još veći značaj.

A značaj utakmice u ožujku sam po sebi je dovoljan da Zmajevi budu adekvatno motivirani, pa će Prosinečki imati lakši posao nego u kvalifikacijama kada su se bodovi neočekivano gubili.

Robi mora pronaći plan B

No, ono na čemu će on morati puno više poraditi i u čemu mu neće pomoći ni motiv njegovih igrača, kao ni sreća koju mu je dodijelio ždrijeb, osmišljavanje je plana B u igri. Stil koji Prosinečki preferira želja je za kontroliranjem utakmice kroz posjed lopte. 

Možda čudno zvuči kad se za primjer navede određeni parametar iz ogleda protiv Lihtenštajna, ali može poslužiti kao ekstrem koji najbolje pokazuje neku ideju. Naime, BiH je u gostujućem ogledu protiv Lihtenštajna skupila 729 točnih dodavanja od ukupno 797 upućenih, više nego što je Španjolska skupila protiv Farskog otočja na domaćem terenu (665 točnih od ukupno 736) ili Italija protiv Lihtenštajna kod kuće (594 točnih od ukupno 675).

Ovaj primjer još više dolazi do izražaja kada podsjetimo da je BiH u tom okršaju igrala s rezervnom postavom. Dakle, Prosinečki preferira igru kratkih pasova, teži proaktivnom pristupu i pokušava maksimalno koristiti novo nogometno pravilo da golman ima pravo dodati loptu suigraču u vlastitom šesnaestercu prilikom izvođenja gol-auta.

Problemi nastaju kada protivnik uspije ugušiti vezni red Zmajeva u formaciji 4-3-3, kada natjera obranu na greške prilikom iznošenja lopte ili kada im dopusti da se razigraju, pa im uzvrati brzom kontrom. Ovi problemi bili su očigledni u okršajima protiv Finske, Armenije i Grčke u gostima. Tada je bilo neophodno napraviti određene promjene u igri, ali BiH to nije činila.

Rezultati koji mogu poslužiti kao motiv

Protivnici poput Sjeverne Irske, Slovačke i Republike Irske sigurno će obratiti pažnju na bolne točke Zmajeva i prilagoditi im svoju igru. BiH je u Ligi nacija upisala dvije pobjede protiv Sjeverne Irske, ali svima je nakon tih okršaja bilo jasno da tih šest bodova nije zaslužila. Na sreću koju je imala tada, ne smije se osloniti u ovom baražu.

Pred Prosinečkim su najveći ispiti njegove karijere. Plasmanom na Euro vratio bi izgubljenu reputaciju u bosanskohercegovačkoj javnosti s kojom je osjetio sve moguće sfere - od uloge heroja nakon osvajanja grupe Lige nacija do nepoželjne osobe nakon kikseva u kvalifikacijama. Čak je uspio i na nekoliko sati nositi epitet "izbornika koji je podnio ostavku".

U cijeloj toj drami Prosinečki, Zmajevi ni cijela javnost u BiH ne smiju zaboraviti da su oni reprezentacija koja je u posljednje dvije godine napravila nekoliko odličnih rezultata i pružila nekoliko vrhunskih predstava. To je, dakle, momčad koja je sigurno sposobna izboriti Euro i koja kvalitetom zaslužuje mjesto među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta. 

Zmajevi su u ovim kvalifikacijama demolirali Finsku (4:1) u Zenici, a Finska će igrati Euro. Protiv Austrije u Ligi nacija upisali su pobjedu i remi, a i Austrija putuje na Euro. U 2018. godini imali su niz od devet utakmica bez poraza tijekom kojeg su primili samo dva gola. Bez obzira na to što je u tim okršajima BiH imala i značajnu dozu sreće, navedeni rezultati ukazuju da ova momčad, zajedno s izbornikom koji ih je vodio u tim susretima, ima sve predispozicije ispuniti zacrtani cilj i izboriti svoj prvi Euro u povijesti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara