HRVATSKO SKIJANJE

Tko je Gipsov učenik koji je napravio najbolji rezultat od ere Kostelića?

Tko je Gipsov učenik koji je napravio najbolji rezultat od ere Kostelića?
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MLADI Elias Kolega (22) danas je u slalomu u švicarskom Adelbodenu završio šesti i tako postigao najbolji rezultat hrvatskog skijanja još od ere Ivice Kostelića. Elias Kolega je to napravio tako što je poboljšao rezultat Istoka Rodeša (sedmo mjesto) sa Sljemena od prije nekoliko dana.

>Mama hrvatske senzacije: "On je kao Ivica, voli najteže staze!

Dečko s nadimkom Vanilija

Elias je rođen 23. svibnja 1996. u Münchenu. Otac mu je iz mjesta Kali na Ugljanu, a majka Zagrepčanka. Njegova najveća specijalnost je slalom, a počeo je trenirati skijanje sa sedam godina. Prve bodove u Svjetskom kupu osvojio je u Wengenu 2018. zauzevši 21. mjesto, a na Olimpijskim igrama u Pjongčangu bio je 23. Skijaški uzori su mu Janica i Ivica Kostelić. Zanimljivo, nadimak mu je Vanilija, tako ga svi zovu u skijaškoj reprezentaciji, pa i Ivica Kostelić koji je jednom izjavio da je Elias nevjerojatno inteligentan i srčan.

"Da, zovemo ga Vanilija jer neki klinac nije mogao izgovoriti Elias pa ga je zvao Vanilija i to je ostalo od malih nogu", otkrio je Ivica za Index.

VIDEO: Kolega nakon rezultata karijere:

Legendarni Ante Kostelić mu je trener skijanja nakon što mu je majku trenirao rukomet

Kad je Ivica završio skijašku karijeru, njegov otac Ante postao je trener braće Kolega, Eliasa (22) i Samuela (20). Oni svakodnevno treniraju s Gipsom, a nakon dvije godine truda, došli su i odlični rezultati Eliasa Kolege. On je bio najbolji Hrvat nakon prve vožnje na Sljemenu, držao je 15. poziciju, ali je odvozio sigurniju drugu vožnju i na kraju završio 20., što je također sjajan rezultat. Zanimljivo, njegovu mamu, Sonju Kolega koja je igrala s Maricom Kostelić, Ante Kostelić je trenirao u rukometnim klubovima Osijek i Trešnjevka.

 

Skromni roker

Elias je jako skroman dečko. Jednom je izjavio da mu je životna želja da mu cijela obitelj bude zdrava, a volio bi osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Obožava slušati rock kao i Ivica Kostelić, a u slobodno vrijeme svira gitaru te igra košarku i nogomet s prijateljima.


Cilj mu je ove sezone bio ulazak u drugu vožnju

"Ove sezone ostvarujem jako dobre rezultate u Europskom kupu te se trudim u utrkama Svjetskog kupa ostvariti glavni cilj, a to je ulazak u druge vožnje", rekao je Elias.

"Trojica Hrvata su u prvih 30. Mislim da je ovo jako važan dan za hrvatsko skijanje. Pokazali smo da imamo vrlo jaku slalomsku ekipu. To je velika motivacija za utrke koje slijede", izjavio je Elias Kolega nakon druge vožnje na Sljemenu.

Ivica je i na Sljemenu najavio da je samo pitanje vremena kada će hrvatska slalomska reprezentacija eksplodirati. Bio je u pravu.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara