Torcida: Oslobodimo Hajduk iz kandži zla!

UDRUGA navijača splitskog Hajduka napokon se oglasila i službenim priopćenjem vezanom uz slučaj "Hajduk Jugend" u kojem odbija svaku povezanost s promicanjem nacističkog znakovlja, ali podsjeća i kako to nije jedino zlo u čijim se kandžama Hajduk nalazi.

Torcidino priopćenje prenosimo vam u cijelosti.

"Majica s natpisom “Hajduk Jugend” nije osmišljena, napravljena, naručena niti distribuirana kroz službeni marketing KNH “Torcida” – Split, pa s gnušanjem odbijamo sve deplasirane kritike koje pokušavaju diskreditirati Torcidu i staviti je u kontekst nacističke navijačke skupine. Torcida je uvijek njegovala tolerantnost prema svim političkim opcijama domoljubnog karaktera, ističući navijanje za voljeni Hajduk kao osnovnu i jedinu svrhu svog postojanja. Isto tako, informacija koja se nedavno prenijela iz anonimnih izvora o tzv. “teroru nekolicine radikalnih pripadnika nad ostatkom grupe” potpuno je neutemeljena i neistinita. Sve ključne odluke za grupu donosimo na potpuno demokratičan način i uvijek smo unutar svog članstva poticali otvoreno sučeljavanje različitih promišljanja kako bi došli do najkvalitetnijih rješenja za dobrobit grupe.

Usprkos činjenici da su majice s natpisom “Hajduk Jugend” bile izložene u “web shop” ponudi na internet stranicama www.torcida.org koja nije službena stranica KNH “Torcida” – Split, osjećamo potrebu javno se ispričati svim građanima Republike Hrvatske koji su se našli uvrijeđeni ovim spornim proizvodom. Budući da je temeljnu zbrku u javnosti izazvala činjenica da se u jednoj prigodi i naš tajnik kao službeni predstavnik KN “Torcida” – Split pojavio u toj istoj majici, želimo podsjetiti javnost na činjenicu da je naš tajnik organizirao, između ostalog, navijačku koreografiju preko cijele sjeverne tribine Poljuda u kojoj se simbolima Hajduka prilagodio simbol desanta američkih antifašista na Iwo Jimu (jedna od ključnih pobjeda u borbi protiv nacizma). To svjedoči da nema govora o sustavnom promicanju ikakvih ekstremnih političkih ideja.

Da smo poput nekolicine novinara zlonamjerno protumačili simboliku majice kao poruku zatočeništva Hajdukovog grba u kandžama nacističkog orla, budite uvjereni da bi Torcida bila prva na braniku zaštite digniteta Hajdukovog grba i spriječila njegovu zloporabu u cilju promicanja propalih ideologija i znamenja bilo kojih totalitarnih režima. Ovako, ostavljamo za pravo svakom pojedincu da individualno prosudi kvalitetu, smisao i dobronamjernost dizajna sporne majice, ne želeći dalje polemizirati o granicama prihvatljivosti provokativnog dizajna te preuveličavanjem tog fenomena indirektno reklamirati ovaj proizvod. Sukladno prethodno proklamiranom apolitičnošću i tolerancijom prema različitim životnim stilovima i opredjeljenjima, nemamo nakanu glumiti policiju i ‘uvoditi modnu disciplinu’ u stil odijevanja naših pripadnika kao individualaca.

Međutim, zanimljivo je da oni koji samo hine osjećaj skrbništva nad sudbinom Hajduka i herojski ga žele oslobađati iz kandži zla, istovremeno ignoriraju javnu tajnu da se Hajduk već godinama nalazi u kandžama nekih drugih mračnih sila sa kojima se očito nema ili dovoljno hrabrosti ili interesa sukobiti ni hrvatska policija, ni hrvatsko pravosuđe, ali ni istraživačko novinarstvo. Jednostavnije je fokus javnosti prebaciti na periferne teme ili umjetno nametnute probleme, a istovremeno nojevski zabiti glavu u pijesak pred onim stvarnim i godinama nerazjašnjenim okolnostima koje su dovele Hajduk do rezultatskog, upravljačkog i financijskog ponora, a mnoge trenere prisilili na misteriozni bijeg iz Hajdukove zone sumraka u kojoj vlada ili zakon bejzbol palice ili Omerta – zakon šutnje."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara