Trebao je biti velika nogometna zvijezda, a više nikada neće hodati

Trebao je biti velika nogometna zvijezda, a više nikada neće hodati

Foto: Getty Images / Guliver Image

BIO je nadolazeća zvijezda Ajaxa. Produktu čuvenog inkubatora nizozemskog kluba predviđala se blistava karijera. Međutim, Abdelhak Nouri u srpnju tekuće godine na prijateljskom susretu Ajaxa i Werder Bremena pretrpio je srčani aritmički napadaj. 

Detaljne pretrage potvrdile su najcrnje slutnje. Dvadesetgodišnjem Nizozemcu dijagnosticirana su trajna oštećenja na mozgu. Kao simbol potpore, Ajaxovi su dužnosnici odlučili da Abdelhak Nouri u aktualnoj sezoni zaduži broj 34 na dresu nizozemskog velikana.

Pet mjeseci nakon tragičnog događaja mladi Nizozemac i dalje leži u bolničkom krevetu.
 
"Bijes ne pomaže. Tugovanje ne pomaže. Plač ne pomaže. Jedino je pozitivno stajalište korisno. Molitva pomaže. Kad sam pokraj njegova kreveta, razgovaram s njim i govorim mu lijepe stvari i to pomaže", u povećem je intervjuu za engleski Guardian rekao njegov brat Abderrahim.
 
"S bratom smo 24 sata svakoga dana. Kada gledam snimke o Nouriju, to traje petnaestak sekundi i onda prestanem jer je preteško. Netko je ovdje donio uvećanu fotografiju Nourija s utakmice protiv Feyenoorda i čak je i nju bilo bolno gledati. Molimo se za njega, vjera nam najviše pomaže", u bolnoj ispovijesti istaknuo je Abderrahim Nouri čiji je mlađi brat u Ajaxovu glasovitu akademiju došao sa sedam godina.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Igrao je sjajno za Ajaxovu drugu momčad. Izvodio je nemoguće stvari. Kada bih ga upitao kako uspijeva u svojim minijaturama, samo bi sramežljivo odgovorio: 'Mogu ja i bolje.' Uvijek smo govorili da posjeduje Barcelonin DNA."

Ajax, kao i Amsterdam, ne zaboravljaju svojeg 'sina'. Transparenti obojeni pozitivnim porukama vidljivi su na više frekventnih ulica nizozemske prijestolnice.
 
"Tisuće i tisuće ljudi nas je posjetilo. To je ono što nas naša religija uči; kada Bog voli neku osobu, vidjet ćete ga u ljudima na zemlji. Ne govorim samo o muslimanima, već o svim ljudima i svim vjerama. Feyenoord mrzi Ajax, ali i njegovi su nam navijači dolazili i nosili dresove s Nourijevim imenom. To me čini sretnim. To samo Bog može podariti", rekao je Abdelhakov brat i prisjetio se srpanjske agonije koja mu je, kao i njegovim bližnjima, promijenila život.
 
"Bratovu sam utakmicu protiv Werdera gledao na televiziji. U početku sam mislio da je riječ o vrtoglavici ili gležnju, a onda se situacija pogoršala i vidio sam liječnike. Nouri je ležao nepokretan. Srce mi je lupalo. Ubrzo smo u bolnici saznali da ima previše ozljeda na mozgu i da neće više neće moći hodati, govoriti... Otac se gotovo onesvijestio, majka nije vjerovala. Plakala je, a brat Mohammed bespomoćno je ležao na podu. S vremenom smo se stabilizirali. Nikada ne razmišljamo zašto ga je zadesila takva sudbina. Jedino nam veoma nedostaje. To je najteži dio..."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara