Trofej Davis Cupa nakon 13 godina ponovno stiže u muzej u Zagrebu

Trofej Davis Cupa nakon 13 godina ponovno stiže u muzej u Zagrebu
Foto: Hina

VELIKI srebrni pehar Davis Cupa koji su hrvatski tenisači drugi put u povijesti osvojili 25. studenoga pobijedivši u finalu reprezentaciju Francuske u Lilleu, ponovno će biti izložen u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, kao i prije 13 godina kad su naši tenisači prvi put trijumfirali u najstarijem teniskom momčadskom natjecanju.

Pobjedom Marina Čilića, Borne Ćorića, Ivana Dodiga, Mate Pavića, Franka Škugora, Viktora Galovića i Nikole Mektića pod izborničkim vodstvom Željka Krajana, Hrvatska je postala jedna od deset reprezentacija koja je u 118-godišnjoj povijesti ovog natjecanja uspjela osvojiti Davis Cup dva ili više puta, a ostat će upisana i kao posljednja momčad koja je to učinila igrajući u formatu po kojem je odigran i prvi meč 1900. godine u Bostonu, između reprezentacija SAD-a i Britanskog otočja.

Srebrni trofej koji je 1899. godine dizajnirao William Durgin, izradio Rowland Rhodes, a naručio i platio oko 1000 dolara jedan od idejnih začetnika natjecanja Dwight Filley Davis, prvi su put u Hrvatsku donijeli Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karlović, koji su pod izborničkim vodstvom Nikole Pilića 2005. godine u finalu u Bratislavi pobijedili Slovačku.

Trofej je tada prvi put bio izložen javnosti u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), gdje će svoje mjesto naći i 13 godina nakon svog prvog boravka u Hrvatskoj, kada ga je iz neposredne blizine došlo vidjeti više desetaka tisuća posjetitelja.

Davis Cup će u MUO-u biti izložen sve do studenoga 2019.

"Izlaganjem trofeja u Muzeju za umjetnost i obrt nastavlja se suradnja Hrvatskog teniskog saveza i Muzeja za umjetnost i obrt", stoji u priopćenju koje su zajednički potpisale ove dvije institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara