DOMAGOJ VIDA

Vida im je rekao da pokrenu nešto i da će on pomoći. Mislio je da će otvoriti kafić

Vida im je rekao da pokrenu nešto i da će on pomoći. Mislio je da će otvoriti kafić
Foto: Instagram / Sin ravnice

KAD SE na ljeto 2018. vratio iz Rusije sa srebrnom medaljom svjetskog viceprvaka, Domagoj Vida nije otišao na nekakvo skupo ljetovanje, nego na svoju farmu crnih svinja Sin ravnice pokraj Donjeg Miholjca, koju je pokrenuo s četvoricom prijatelja iz djetinjstva.

Dragan i Dimitrije Simonović, Ivan Plechinger te Luka Mandić brinu se o farmi dok Vida u Turskoj iščekuje nastavak prekinute nogometne sezone.

"Znamo se od osnovne škole. Razlika je par godina između nas svih. Zajedno smo odrasli, počeli zajedno igrati nogomet. Sve je krenulo u Miholjcu na igralištu", rekao je Dragan Simonović u razgovoru za Gostiona.com.

Ispričao je kako su prije posljednje velike ekonomske krize svi bili bez posla, a na ideju su došli kad ih je Vida zvao u goste u Kijev, gdje je igrao za Dinamo. Rekao im je da nešto smisle i pokrenu, a da će ih on financijski pogurati za prvu ruku. Očekivao je da će dečki otvoriti kafić, a oni su umjesto toga krenuli u svinjogojstvo. Točnije, uzgoj crne slavonske svinje, koja je bila na rubu izumiranja.

"Kad smo kretali, postajalo je nekih 180 matičnih grla. To je stvarno ništa. Doslovno izumiranje. To je bilo prije pet godina, ovo nam je šesta. Tada smo dovezli prve četiri svinje. One su imale nekih 1200 ili 1500 kvadrata. Imali smo jednu šikaru. Dođeš hraniti svinju, a nje nema, ne vidiš ju. Od tada smo dosta napredovali. Danas imamo 350 svinja i puno bolje uvjete. I dan danas imamo te originalne prve četiri svinje", rekao je Simonović i dodao da u početku zaista ništa nisu znali o poslu u koji kreću, ali su učili od drugih i educirali se na internetu.

Ove godine rade na dvije farme, a namjeravaju se još širiti, no neće u masovnu proizvodnju, nego će se bazirati na premium proizvodima, a plan je imati 1000 kulena i 500 šunki godišnje.

Vida zasad djeluje više kao financijska i marketinška potpora, ali pomaže u radu ljeti, između sezona, a vjerojatno će biti još i puno aktivniji kad ode u igračku mirovinu.

"Oduvijek je bio pravi prijatelj, uvijek je spreman pomoći u svakom trenutku… Takav je otkad ga znam. Nije se apsolutno nimalo promijenio", rekao je Simonović i za kraj razgovora ispričao anegdotu iz djetinjstva, koja pokazuje kakav je Vida uvijek bio mangup.

"Bio je jedan slastičar tu u Miholjcu pa bismo na povratku s nogometa došli na terasu i naručili sladoled, a onda pobjegli s tim sladoledom. Isti slastičar i danas radi, a mi smo mu u međuvremenu vjerojatno vratili i više nego smo mu uzeli. Tako je to u manjim sredinama kada se svi znaju. Pobjegli smo mu par puta i bilo je smiješno. Zabava za djecu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara