Esport

Vraća se legendarni "sivonja" u novom izdanju

Vraća se legendarni "sivonja" u novom izdanju
Foto: Sony

PLAYSTATION, jedinica, sivonja ili kako ga god odlučili zvati, jedna je od najomiljenijih konzola svih vremena. U gotovo deset godina od izlaska 3. prosinca 1994., prodan je u 100 milijuna primjeraka. Bilo je to potpuno drugačije vrijeme zbog čega je taj uspjeh još i veći. Sony je na Tokyo Game Showu predstavio PlayStation Classic, manju verziju PlayStation jedinice.

Za sto dolara, odnosno nešto više od 630 kuna, možete u pretprodaji naručiti PlayStation Classic, koji će na tržištu biti dostupan od 3. prosinca, odnosno na 24. obljetnicu izlaska originalne konzole. Internet je odmah podivljao i za očekivati je da će najavljena konzola uskoro biti rasprodana. Kako i ne bi kad se radi o nevjerojatnom stroju za koji su emotivno vezane generacije igrača. Stiže s dva klasična kontrolera i 20 snimljenih igara, među kojima su Final Fantasy VII, Jumping Flash, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 i Wild Arms, a ostale još nisu objavljene. Uz njega dolaze i HDMI kabel te USB AC adapter. Planirate li ga nabaviti, naručite ga što prije. 


Foto: Sony

Nije ni čudo što je PlayStation Classic izazvao velik interes. Iako se radi o prvoj konzoli koja je prodana u više od 100 milijuna primjeraka te je u mnoge domove donijela igre s 3D grafikom, ljudi su za njega emotivno vezani. Komad hardvera ne izaziva emocije tek tako. Razlog tome je pregršt odličnih i kultnih igara koje smo igrali na jedinici. Mnogi serijali koji danas redovito pune liste najprodavanijih igara počeli su na jedinici. Imao sam Super Nintendo i potrošio bezbroj sati na Contru, Mega Mana, Star Fox, Maria i Metroid, ali konzola u koju sam se zaljubio bio je PlayStation 1.

Sjećam se kao jučer da sam uz njega dobio i nekoliko piratiziranih igara, a jedna od njih bila je i Disney's Hercules.

Počela je tu ljubav koja će trajati debelo nakon izlaska PS2. Tony Hawk's Pro Skater 2 obilježit će mi djetinjstvo, a soundtrack iz igre i danas rado poslušam. Gran Turismo 2 endurance utrke obilježile su sve one noći u kojima su roditelji negdje otišli ili nas pustili da ostanemo dulje budni, a Legacy of Kain i Abe's Oddysee uveli su nas u neke ozbiljnije žanrove. FIFA 98, ISS 2, Metal Gear Solid, Tekken 3, Final Fantasy, Spyro, Crash, ma čak i onaj Spider-Man za jedinicu. Tada su postavljeni temelji za neka nepisana pravila u gamingu, kao recimo ono da ne možeš igrati s Eddyjem. Ta konzola bila je moje djetinjstvo bez obzira na to što su roditelji vrlo pozorno pratili koliko vremena provodim ispred televizora. Bilo je to vrijeme u kojem se krao svaki sat da se upali plejka pa sam se budio u 7:00 iako je škola bila popodne. 

Originalne igre bile su rijetkost. Kada bismo i dobili priliku koju držati u rukama, pažljivo smo baratali tim CD-om, ne dirajući donju stranu. Oni koji su znali pržiti igre, bili su na konju, a mi klinci smo ih kupovali za 30 kuna. Službena trgovina bila je komad papira s popisom igara i brojem telefona za narudžbu. Svaki tjedan stizao je novi papir, a mi smo panično odustajali od sladoleda i štedjeli za igru. Memory kartice bile su jednako važne. Jednom je baka nagazila na moju i potrgala je, dugo sam se ljutio jer sam taman bio prolazio C-12: Final Resistance. Da, tako je bilo nekada. Siguran sam da milijuni dijele slično razmišljanje i osjećaje u vezi s jedinicom i zato će PlayStation Classic biti hit. Za terapiju proživljavanja djetinjstva barem na kratko, sto dolara je prava sitnica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara