PREDNOST DOMAĆEG TERENA

Prednost domaćeg terena više ne postoji. To bi moglo odlučiti sezonu

Prednost domaćeg terena više ne postoji. To bi moglo odlučiti sezonu
Foto: Getty Images/Gulilver Image

NASTAVAK elitnih nogometnih natjecanja poslije koronavirusa započeo je u Njemačkoj. U Bundesligi odigrana su tri kola, a dva najznačajnija zaključka na temelju dosad odigranih utakmica mogli bi uvelike odrediti nogomet u narednom razdoblju.

Prvi je onaj da je nogomet bez navijača proizvod kojem cijena drastično pada i treba vidjeti kako će se to odraziti na prihode od TV prava ako takvo stanje potraje. Drugi je onaj koji je usko vezan uz to - čini se da bez navijača prednost domaćeg terena uvelike gubi na važnosti.

Domaćini neusporedivo lošiji nego prije koronavirusa

Iako je uzorak od tri odigrana kola, odnosno 27 utakmica, i dalje relativno malen, trend je očigledan. Gostujuće ekipe puno češće osvajaju bodove na gostujućim terenima sada kada nema navijača. Otkad je nastavljena Bundesliga, domaćini su pobijedili u samo pet od 30 utakmica. Treba naglasiti kako su dvije od tih pet pobjeda ostvarile dvije ponajbolje momčadi u ligi (Bayern München i Borussia Dortmund) u situacijama u kojima su bili jasni favoriti na kladionicama.

Istovremeno, gosti su slavili čak 12 puta, dok je 10 susreta završilo neriješenim rezultatom. Gosti su u ova tri kola bili više nego duplo uspješniji od domaćina, a to su počele u velikoj mjeri uvažavati i kladionice. U prosjeku je tečaj za pobjedu gostujuće ekipe pao oko 0,3, dok je kvota na pobjedu domaćina porasla za 0,2 vrijednosti koeficijenta.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osnovna tablica usporedbe gostujućih ekipa prije i poslije izbijanja koronavirusa jasno prikazuje kako je prosječna gol-razlika u posljednja tri kola bolja za gotovo čitav gol u prosjeku po utakmici. Uzmemo li u obzir početne mogućnosti svakog od tri ishoda i prihvatimo kako će gosti u prosjeku imati gol “viška”, onda će do kraja prvenstva gostujuće momčadi osvojiti statistički značajno veći broj bodova nego domaćini.

Jedna platforma savršeno je predvidjela ovakav scenarij

Kao što smo uoči nastavka sezone već pisali, portal The Conversation predvidio je ovakav trend. Oni su na uzorku od 191 utakmice iz francuske i engleske lige, koje su se iz nekih razloga (uglavnom disciplinskih) odigrale bez gledatelja, stigli do zanimljivih nalaza. Naime, kada se nogomet igra u normalnim okolnostima i navijači su na tribini, domaćin pobjeđuje u prosjeku na 46% utakmica, gosti slave u 26% utakmica, dok utakmica završi remijem u 28% susreta.

Međutim, na utakmicama na kojima nije bilo gledatelja efekt domaćih navijača u potpunosti se izgubio i gotovo sva tri ishoda su postala jednako vjerojatna. Točnije, domaćin je pobjeđivao u samo 36% utakmica (pad od 10%), gost je slavio u 34% susreta (porast od 12%), dok je remi bio ishod na 30% utakmica odigranih bez publike.

Postavlja se logično pitanje što je u podlozi fenomena postojanja, a onda i gubitka prednosti domaćeg terena. Zasad postoje dva empirijski potvrđena nalaza po tom pitanju, ali je pitanje mogu li objasniti ovakve razlike.

Suci drugačije sude kad nema publike. Ali, je li to dovoljno?

Zasad jedini mjerljivi pokazatelj razlike između utakmica odigranih s publikom i bez nje je ponašanje sudaca, a čini se kako je opravdano tome pripisati barem dio uzroka. Kao prvo, suci u prosjeku pokazuju statistički značajno manju sudačku nadoknadu u situaciji kad domaća ekipa vodi i suprotno - kad gost vodi, tu prednost mora braniti dulje.

Drugi razlog je taj da je sudački kriterij u pravilu naklonjen domaćoj ekipi koja u prosjeku ima manje kartona i faula. Oba uzroka barem se dijelom pripisuju ambijentu i pritisku koji domaći navijači mogu stvoriti na suce. Dodatnu konfuziju unosi činjenica da prednost domaćeg terena dokazano postoji i u onim ligama u kojima u prosjeku ima oko 20 gledatelja, poput utakmica mlađih uzrasta.

Mogu li se ovako snažni efekti nestanka domaćinstva objasniti samo temeljem minute razlike sudačke nadoknade i malo povoljnijeg sudačkog kriterija? Je li moguće da prisustvo od 20 navijača (u odnosu na situaciju kad ne postoje) toliko djeluje na sudačke odluke da on nesvjesno gura utakmicu na mlin domaćina?

Najbolji trenuci ovosezonskog lidera Bundeslige

Zasad je nemoguće dati jednoznačan odgovor, ali najlogičnijim djeluje zaključak kako promjene u sudačkom kriteriju mogu objasniti samo mali dio uzroka gubitka prednosti domaćeg terena. Dio razlike mogao bi se objasniti, primjerice, načinom na koji momčadi postavljaju igru.

U “normalnim” uvjetima većina gostujućih ekipa zadovoljna je bodom s gostovanja pa treneri nerijetko teže postavljanju pretjerano defenzivne igre koja na velikom broju utakmica u pravilu donosi negativan rezultat. Činjenica da se gostujući teren u ovoj situaciji može u potpunosti doživjeti kao neutralan potencijalno djeluje na očekivanja koja ekipe imaju od utakmice, a samim time se mijenja i način na koji postave igru.

Jasno je kako postoji i faktor koji proizlazi iz samog navijačkog ponašanja, a koji za cilj ima nositi svoju ekipu i učiniti sve da destabilizira suparničku ekipu. Moguće je da u takvim uvjetima u igračima djeluju podsvjesni mehanizmi zbog kojih pod pritiskom reagiraju na određen način (u smjeru poboljšanja ili pogoršanja reakcije), a takav faktor se u odsustvu navijača ne može jednako manifestirati.

Ovakvu tezu će vjerojatno biti lakše provjeriti u drugim sportovima koji imaju pravilniju izmjenu napada između ekipa, poput košarke. Tamo navijači mogu u relativno pravilnim intervalima ometati suparničke igrače prilikom dodavanja ili šutiranja (posebno s linije slobodnih bacanja) i dojam je kako je utjecaj navijača na igrače u dvorani, na račun bliskosti i akustike, direktniji. Sve ove teze još uvijek su u fazi špekulacije i pitanje je hoćemo li u dogledno vrijeme imati dovoljno zadovoljavajuću metodologiju da ih testiramo.

Što ovo znači za nastavak sezone?

Nestanak prednosti domaćeg terena najmanje ide na ruku onim ekipama koje su dosad odigrale više domaćih nego gostujućih utakmica. Teoretski bi ovo najviše trebalo odgovarati onim ekipama kojima najteža gostovanja tek predstoje.

U teoriji bi od ovog fenomena trebale najviše profitirati najbolje ekipe u svakoj od liga. Ako postoji podjednaka mogućnost za svaki od ishoda, onda se može očekivati kako će njihova kvaliteta još više doći do izražaja u utakmicama u kojima je gostujući teren inače “radio” protiv njih.

Ne treba zaboraviti ni kako se trebaju odigrati još četiri utakmice Lige prvaka. Pritom se čini kako Bayern ne može ispustiti vodstvo koje je u Londonu ostvario protiv Chelseaja (0 : 3), ali sva tri preostala susreta još uvijek su otvorena. Napoli će nakon remija (1:1) s Barcelonom kod kuće možda dobiti izvrsnu priliku da se uzvratna utakmica odigra na Camp Nouu koji bi po očekivanju trebao biti neutralan teren, a gol u gostima vrijedi duplo.

Isto vrijedi i za Lyon koji u Torinu brani prednost od 1:0 i čini se kako bi najviše profitirao od ovakvog fenomena. Real Madrid izgubio je 1:2 kod kuće od Cityja i šanse za prolaz su mu procijenjene na oko 15%. Ako je ikada bilo uputno kladiti se protiv takvih izgleda i tipovati kako mogu iznenaditi City, to je upravo ovakva situacija.

Za utvrđivanje pravog učinka nogometa bez navijača morat ćemo pričekati malo veći uzorak, a bit će zanimljivo vidjeti i eventualne razlike između Bundeslige i drugih liga kada se one nastave. Ipak, postoje snažni indikatori da se igrači i suci bez prisustva ponašaju bitno drugačije što utječe na ishod susreta. Nogomet bez navijača nije samo teško gledljiv nego bi mogao odlučiti i prvake ove sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara