Esport

Zašto nitko ne igra rukometne videoigre? Pogledajte ovo i bit će vam jasno

Zašto nitko ne igra rukometne videoigre? Pogledajte ovo i bit će vam jasno
Screenshot: Handball 17

Sve o Svjetskom prvenstvu pratite na Indexovoj temi klikom ovdje.

KADA govorimo o sportskim videoigrama i simulacijama, većini prvo na pamet padaju naslovi poput FIFA-e, PES-a, F1 ili NBA 2K. Danas je praktički svaki popularniji sport kvalitetno zastupljen u svijetu videoigara, ali kada ste posljednji put čuli za neku rukometnu videoigru ili je možda čak i zaigrali? One doista postoje, ali postoji i razlog zašto se o njima ne govori često, a još rjeđe ih igramo. 

>Gameri padaju s nogu. Pogledajte kakva kondicija treba za ovaj esport

Svjetsko rukometno prvenstvo koje se upravo održava u Danskoj i Njemačkoj sjajan je povod da se prisjetimo rukometnih igara i razloga zašto one ne uživaju popularnost kao druge sportske igre. U vrijeme kada se proizvodi više videoigara nego ikad prije zapravo je nevjerojatno da na tržištu ne postoji popularna rukometna igra. Naravno, nogomet i košarka su na globalnoj razini višestruko popularniji od rukometa, ali i rukomet ima veliku bazu fanova, a samim time i potencijalno tržište. Neki su to tržište pokušali i osvojiti, ali bezuspješno. Kada pogledate o kakvim se igrama radi, bit će vam jasno.

Handball Manager 

Handball Manager prva je komercijalna rukometna igra. Izdana je u Francuskoj 26. listopada 2006. od tvrtke GOST Publishing i bila je namijenjena za francusko i njemačko tržište. Kao što sam naslov igre navodi, u ulozi ste menadžera koji vodi rukometnu ekipu. Na naslovnici njemačkog izdanja nalazi se legendarni Heiner Brand, bivši igrač i trener koji je 14 godina vodio njemačku reprezentaciju s kojom je osvojio europsko zlato 2004., a tri godine kasnije i svjetsko zlato. Naslovnicu francuskog izdanja krasi Daniel Costantini koji je u 16 godina s Francuskom osvojio dva svjetska zlata. Međutim, kako se radi o igri za malo tržište i samo najzagriženije igrače, ona nije naišla na komercijalni uspjeh. Sredinom 2017. izašao je Handball Manager - Team od tvrtke UniqueGames, ali s još manjim komercijalnim uspjehom. Tako igra ima svega 13 recenzija na Steamu s miješanim rezultatima. 

Screenshot: Handball Manager

IHF Handball Challenge

Šest godina kasnije, u listopadu 2012. izlazi IHF Handball Challenge 12, koji je trebao biti ono što je danas FIFA serijal za nogomet. Igru je razvio Neutron Games samo za PC platformu. Na naslovnici se našao Nikola Karabatić, a igrači su mogli birati između reprezentacija te klubova iz njemačke i španjolske lige i ostatka svijeta. Međutim, ni igra ni cijeli serijal nisu ostavili neki trag, a razlog tome je loš gameplay praćen podjednako lošom grafikom. 2014. je izdan IHF Handball Challenge 14 koji je uz PC bio dostupan i za Xbox 360 i PlayStation 3, ali igra je barem jednako loša kao i prethodna. Bilo da govorimo o fizici u igri, kretanju, sudaranju s protivničkim igračima, upravljanju vlastitima ili samom kretanju kamere. 

Handball

Krajem 2015. dolazi nam Handball 16, koji je razvio Eko Software, a igra je dostupna za PC te stariju i aktualnu generaciju konzola. Igra nije dobro prihvaćena od strane kritike, ali ni igrača, što zbog loše grafike i gameplaya, a što zbog visoke cijene od 65 eura za koju ste iste godine mogli kupiti, primjerice, Fallout 4, Bloodborne ili The Witcher 3: Wild Hunt. Ili pak, naravno, FIFA-u 16. Međutim, to nije spriječilo Eko Software i Big Bang Interactive da godinu dana kasnije naprave i nastavak Handball 17. Igra je nešto bolja od prethodne i sadrži 82 kluba iz europskih liga, ali i dalje izgleda zaista loše, a takva su i neka rješenja unutar igre. Handball 17 imao je određeni potencijal, ali to je bilo sve. Igrači u igri se kreću prebrzo, igra nije fluidna, kontrole su prespore, a sudari igrača priča su za sebe. Sve u svemu - još jedan promašaj. 

Dok najveće sportske lige poput Lige prvaka, NBA lige ili NFL-a već organiziraju vlastita esport natjecanja, rukomet nema niti kvalitetnu igru u kojoj bi fanovi mogli uživati između utakmica. Radi se o dinamičnom sportu s visokim tempom i puno dodira i kontakata, ali u današnje vrijeme to ne bi trebali biti nepremostivi problemi pri izradi videoigara. Izazovi? Da, ali trenutno očito nije isplativo uloviti se s njima u koštac i napraviti kvalitetan proizvod. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara