100. izvedba predstave "Henrik V" u Maloj sceni

KAZALIŠTE Mala scena svečano će obilježiti 100. izvedbu predstave "Henrik V", 18. veljače 2006. u 17 sati. Ovu pametnu i duhovitu priču o ratovanju ispričanu dječjim očima režirao je Ivica Šimić, a izvode je mladi glumci Ronald Žlabur (Henrik V), Helena Minić (kraljevna Katarina), Danijel Radečić (Dalji rođak) i Nikša Butijer (Pripovjedač).

Predstava je namijenjena djeci svih uzrasta, ali isto tako i odraslima.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Irena Sušac, koreografkinja Larisa lipovac, a glazbu je skladao Igor Karlić.

Henrik V nastao je prema tekstu suvremenog belgijskog dramskog pisca i redatelja Ignacea Cornelissena i dio je ciklusa "Klasici za djecu" u Maloj sceni.

Cornelissen je od Shakespearea preuzeo dijelove priče koji su mu potrebni da ispriča svoju priču o Henriku V. blisku dječjem senzibilitetu. Kroz razigranu dječju igru prikazan je sav apsurd ratovanja odraslih.

Predstava je premijerno izvedena u siječnju 2003. Od tada je dobila mnoga priznanja u zemlji i inozemstvu. Na međunarodnom festivalu profesionalnih kazališta TIBA u Beogradu 2003., Henrik V osvojio je Grand Prix za najbolju predstavu. Iste godine Helena Minić je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavama za djecu i mlade.

Također, predstava je bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji "Najbolja predstava za djecu i mlade", a Ronald Žlabur u kategoriji  "Mladi umjetnijk do 28 godina". Predstava je gostovala i u inozemstvu te je izvođena na njemačkom jeziku (Villach, Beč, Augsburg , Nürnberg , Bukurešt).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara