A-HSP pomaknuo šator u Srbu, tvrde da je to u dogovoru s policijom

A-HSP pomaknuo šator u Srbu, tvrde da je to u dogovoru s policijom

Foto: A-HSP

ČLANOVI Autohtone Hrvatske stranke prava premjestili su šator koji su postavili uz spomenik u Donjem Srbu i to 10-ak metara dalje od spomenika, a iz te stranke tvrde da su to učinili u dogovoru s policijom.

Iako je predsjednik stranke Dražen Keleminec prethodno izvijestio medije da je od policije dobio usmenu zapovijed o uklanjanju šatora do 15 sati, to se nije dogodilo. Ultimatum je za Index opovrgnuo i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je Indexu rekao da nisu postavili nikakav ultimatum, ali da su jasno dali do znanja da će postupati prema zakonima Republike Hrvatske.

"Odlučno ćemo postupati po zakonima Republike Hrvatske i ničiju samovolju nećemo tolerirati", rekao je Orepić za Index.

Iz A-HSP-a su ranije zaprijetili Ravnateljstvu MUP-a da šator ne pokušava silom ukloniti jer se, kažu, može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikomu ne trebaju. Mještani Srba žalili su se da ih pripadnici A-HSP-a vrijeđaju i da im prijete.

Šator koji je u Srbu pokraj spomenika ustanka naroda Like postavila Autohtona Hrvatska stranka prava nije u utorak popodne uklonjen, nego je samo pomaknut, a predsjednik te stranke Dražen Keleminec rekao je večeras za Hinu da ga je tijekom dana načelnik Policijske postaje Tomislav Ivandić pozvao na sastanak da mu prenese zahtjev Ravnateljstva policije da do 15 sati uklone šator, no oni su ga samo premjestili za nekoliko metara.

Glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan izjavio je za Hinu kako šator u Srbu nije uklonjen,  a "daljnji razvoj ovisi o dopuni dokumentacije za prijavu skupa". Na pitanje je li točno da je Ravnateljstvo policije od organizatora zatražilo da ukloni šator danas do 15 sati, Žodan je odgovorio da je predsjednik A HSP-a Dražen Keleminec dao izjave o zahtjevu Ravnateljstva policije o uklanjanju šatora, ali on se kao glasnogovornik Policijske uprave "s njim ne bi o tome upuštao u raspravu, pogotovo ne medijsku".

Mogu potvrditi da je zadarska Policijska uprava samostalno, a ne po nalogu Ravnateljstva policije, zatražila od organizatora javnog skupa da dopuni svoju prijavu javnog skupa s odobrenjem vlasnika zemljišta na kojem se on održava, rekao je Žodan.

Predsjednik A HSP-a Dražen Keleminec rekao je za Hinu da ga je tijekom dana načelnik Policijske postaje Tomislav Ivandić pozvao na sastanak da mu prenese zahtjev Ravnateljstva policije da do 15 sati uklone šator, ali oni su ga samo premjestili za nekoliko metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Keleminec je poručio Ravnateljstvu policije da ne pokušava silom ukloniti šator jer se, kako je rekao, "može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju".   A HSP ne želi nemire i želi samo mir. Želimo na miru do 1. kolovoza u Srbu održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Pozivamo MUP RH da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca, nego da bude neutralan uz poštovanje zakona, rekao je Keleminac i ustvrdio kako je dokaz svrstavanja "jučerašnji nalog da im se oduzmu hrvatski barjaci, ali se od te sulude ideje ipak odustalo".

Ocijenio  je da se "protiv obilježja s petokrakom zvijezdom, s kojom se ubijalo i razaralo po Hrvatskoj u Domovinskom ratu, ne rade prijave, već ih se štiti kao da ovo nije Hrvatska već Velika Srbija ili Jugoslavija".

U Policijskoj postaji Donjem Srbu dežurni policajac potvrdio je za Hinu da su tijekom dana na sastanku kod načelnika te postaje bili predstavnici A HSP-a i predstavnici lokalnoga Srpskoga narodnog vijeća te da je šator tijekom dana neznatno pomaknut i još je uz antifašistički spomenik ustanku naroda Like. Pritom je istaknuo da policija "održava red i mir i osigurava prijavljeni javni skup" te da tijekom dana i večeri, a ni proteklih dana nije bilo remećenja javnog reda i mira.

U Srbu se u srijedu 27. srpnja obilježava 75. godišnjica ustanka naroda Like.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara