Afera Remorker: Nova uhićenja u HAC-u!

Foto: Hina

U PROŠIRENJU istrage u slučaju Remorker danas su, zbog sumnje da su sudjelovali u izvlačenju milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), uhićeni nekadašnji predsjednik uprave tog javnog poduzeća Jurica Prskalo, bivši član uprave Marijo Lovrinčević te nekadašnji direktor sektora gradnje Sandro Vukelić, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Prema neslužbenim informacijama sva trojica su nakon uhićenja tijekom dana ispitani na policiji i tužiteljstvu. Sutra prijepodne trebalo bi se održati istražno ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković Hini je potvrdila da je njen branjenik uhićen i ispitan zbog sumnje u davanje i primanje mita. Ostale pojedinosti zbog tajnosti istrage nije mogla otkriti.

Također postoji mogućnost da se sutra odluči o puštanju na slobodu ili produljenju istražnog zatvora za ostale uhićene u slučaj HAC koji su i dalje u Remetincu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Na isti način izvlačili novac iz HAC-a i HGK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način novac preko tvrtke Remorker izvlačen i iz Hrvatske gospodarske komore.

Nakon Sapunarova iskaza u akciji Remorker uz Kalmetine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak davao Sapunaru koji je novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. Vrhunac te istrage nedavno je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca.

Sapunar je u Remetincu bio od 21. listopada kada je sudac istrage, na prijedlog Uskoka, zaključio da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke koji imaju saznanja o izvlačenju milijuna kuna iz HAC-a. Iz pritvora je izašao u utorak navečer, 19. studenog, nakon nadopune iskaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara