Afera s konjskim mesom stigla do Slovenije i Hrvatske: Nađeno u Ledovim lazanjama!

Afera s konjskim mesom stigla do Slovenije i Hrvatske: Nađeno u Ledovim lazanjama!

Foto: Ledo.hr

AFERA s konjskim mesom lažno deklariranim kao govedina potresa cijelu Europu, a stigla je i do Slovenije i Hrvatske!

Kako je izvijestila slovenska državna novinska agencija STA, konjetina je pronađena u 450-gramskim lazanjama koje na slovensko tržište izvozi Ledo Hrvatska, proizvođača Trada iz Luksemburga, a sporni uzorak izuzet je u Intersparu.

Igor Mervič, generalni direktor Špar Slovenija, za 24ur.com potvrdio je kako se sporne lazanje povlače s polica te naveo kako će razmotriti daljnju suradnju s Ledom.

Iz Leda Slovenija poručili su kako su iznenađeni rezultatima inspekcijskog nadzora. Njihov direktor Štefan Mioč naveo je kako će detaljno proučiti i istražiti nalaze Uprave za sigurnost hrane. Istaknuo je, međutim, da je Ledo stalno prati i provjerava sastav lazanje kod njihova proizvođača, kompanije Trade iz Luksemburga.

Ledo: lazanje na hrvatskom tržištu isključivo s govedinom

Iz Leda su poručili kako spornih lazanja nađenih u Sloveniji na hrvatskom tržištu nema jer ih se ne dobavlja iz Luksemburga već iz Španjolske, od kompanije Tutti Pasta S.A. Uvjeravaju kako lazanje na hrvatskom tržištu sadrže isključivo govedinu. Detaljnijeg komentara na pronalazak konjetine u lazanjama koje Ledo izvozi u Sloveniju zasad nema.

"Proizvod Ledo lazanje koji se nalazi na Hrvatskom tržištu je proizveden od strane dobavljača Tutti Pasta S.A. iz Španjolske. Prema Ugovoru sa dobavljačem i specifikaciji zahtijevanoj od strane Leda i potvrđenoj od strane proizvođača Tutti Pasta S.A., proizvod sadrži isključivo goveđe meso", stoji u priopćenju iz Leda, u kojem su i priložili potvrdu od strane dobavljača.

Slovenija provodi testiranja oko 350 različitih proizvoda: Od dosad provjerenih 29 uzoraka samo jedan pozitivan

Nakon što je afera s konjetinom počela tresti cijelu Europu, slovenska inspekcija odlučila je provesti testiranja rizične skupine hrane u raznim trgovačkim lancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj slovenske Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, Jernej Drofenik, otkrio je kako je inspekcija evidentirala ukupno oko 350 različitih proizvoda koje spadaju u rizičnu skupinu te kako je prvo testiranje provedeno na 29 uzoraka, od čega ih je 28 bilo negativno, a jedan sumnjiv pa je poslan na dodatno testiranje u Nacionalni veterinarski institut gdje je potvrđeno da je pozitivan na konjsko meso.

Sporne Ledove lazanje navodno bi trebale sadržavati goveđe meso. O lažnoj deklaraciji i činjenici da sadrže konjetinu odmah su putem sustava hitnog obavješćivanja alarmirane druge zemlje članice EU.

Slovenija nastavlja s testiranjem uzoraka proizvoda za koje se sumnja da bi umjesto govedine mogli sadržavati konjetinu.

Europa već tjednima bruji o konjetini

Skandal već nekoliko tjedana potresa Europu, a u Francuskoj i Velikoj Britaniji u tijeku su opsežne istrage. Dosad su u sklopu istraga o skandalu s konjetinom deklariranom kao govedina privedene tri osobe, a krug zemalja koje otkrivaju lažno deklarirana gotova jela od "goveđeg" mesa sve se više širi. Francuske vlasti su ranije, podsjetimo, za skandal s konjskim mesom deklariranim kao govedina osumnjičile dobavljače iz Rumunjske, Nizozemske, Poljske i Cipra.

S polica diljem Europe povučena je gotova hrana za koju se sumnja da je lažno deklarirana - od burgera i musaka, do lazanja i špageta s mesnim okruglicama. Otkriveno je da testirani uzorci s "goveđim mesom" sadrže 60 do čak 100 posto konjetine!

Sve je počelo u siječnju ove godine kad je konjsko meso otkriveno u hamburgerima koji su se prodavali u Velikoj Britaniji i Irskoj, a za lažno deklarirano meso okrivljen je dobavljač iz Poljske. Cijela afera se drastično razbuktala prije otprilike dva tjedna kad je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) izvijestila kako je u lazanjama s govedinom, švedskog proizvođača Findus, pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je meso nabavljao preko francuske tvrtke Comigel i samo je jedna u nizu kompanija koje imaju istog problematičnog dobavljača. Od Comigela nabavu vrše i Axfood, Coop te ICA, koji su također povukli neke proizvode s polica zbog sumnje da bi i oni mogli sadržavati konjetinu. Ubrzo je zbog toga alarmirano čak 16 europskih zemalja, ali Hrvatska nije bila među njima.

Ovog je tjedna i švicarski prehrambeni gigant Nestle izvijestio kako zbog otkrića konjetine u proizvodima s "goveđim mesom" povlače iz prodaje nekoliko vrsta pašteta, lazanje, raviole i tortelline od govedine koje se prodavalo u supermarketima diljem Europe, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Švedsku, Švicarsku, Španjolsku, Njemačku, Italiju i Irsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara