Akcija Greenpeacea ispred "Lisinskog" protiv TE na ugljen Plomin C

Foto: Hina

AKTIVISTI Greenpeacea iz nekoliko zemalja i Hrvatske prosvjedovali su jutros protiv termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C ispred koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" gdje se održava konferencija "Energy Market Forum - između tržišta i sigurnosti" na kojoj ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavlja planove Vlade na području energetske politike.

Na njoj sudjeluje i predstavnik japanske kompanije Marubeni, čija je ponuda ocijenjena najpovoljnijom u postupku odabira strateškog partnera Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za projekt TE Plomin C.

Aktivisti su prije početka konferencije niz pročelje koncertne dvorane spustili osammetarski transparent s natpisom: "Marubeni, hands off Plomin! Greenpeace", a ispred ulaza u dvoranu aktivistice su istaknule transparente na kojima je pisalo "Ugljen je prljav posao - Greenpeace" te "Marubeni, Citizens are against Plomin C - Greenpeace".

Transparent je na pročelju dvorane ostao oko 20 minuta, nakon čega je na intervenciju policije morao biti skinut, a onaj ispred dvorane ostao je istaknut oko sata.

Slanje poruke

Voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić izjavio je da je ovo prvi put da se u javnosti pojavljuje predstavnik tvrtke koja je zainteresirana za ulaganje u projekt TE Plomin C na ugljen te da žele poručiti da taj projekt većini u Hrvatskoj nije prihvatljiv.

Istaknuo je da se sa Zelenom akcijom godinama bore protiv tog projekta jer smatraju da je štetan - građani ga ne žele, a ako bude realiziran godišnje će prije vremena umrijeti 17 osoba, a kako termoelektrane rade 40 godina, dolazimo do brojke od 680 ljudi. Struja koja se tamo proizvede, pogotovo u zemlji koja nema vlastitog ugljena, bit će barem dvostruko skuplja od struje koja se danas može naći na tržištu.

"Znači, taj projekt nema ni ekonomsku računicu. On jedino može biti realiziran ako se nekome, kao što je ovakav strani investitor, pogoduje tajnim ugovorima, ako im se jamči dugoročni otkup struje koji će neminovno biti na štetu hrvatskih potrošača i građana", poručio je.

Naglasio je da prosvjed nije protiv investicija, te da u Hrvatskoj treba razvijati obnovljive izvore energije, jer ima sjajne potencijale, ali da su nažalost ambicije Vlade preniske. Rekao je da sunčana Hrvatska ima manje instaliranih solarnih elektrana nego slovenski skijaški Maribor te da najnovija analiza EU pokazuje da je struja proizvedena iz vjetra najjeftinija.

Akciju Greenpeace poduprla je Zelena akcija, a njezin predsjednik Bernard Ivčić ustvrdio je da je Marubeni već osuđivan zbog korupcije prilikom realizacije velikih energetskih projekata, primjerice u Indoneziji i Nigeriji i morali su platiti kaznu od 88 milijuna eura, odnosno 54 milijuna eura. "Dakle, jedna takva tvrtka sa takvom reputacijom dolazi u Hrvatsku, želi ulagati u Plomin C, a HEP namjerava upravo takvoj tvrtki garantirati da će 25 godina otkupljivati barem 50 posto električne energije koja se proizvede iz Plomina C", rekao je Ivčić.

Poručio je kako žele da se "takav štetan ugovor ne sklopi, da se svi daljnji pregovori s Marubenijem obustave i da se konačno odustane od TE Plomin C". Ivčić je rekao i da glavni partner Marubenija, francuska tvrtka Alstom ima još više slučajeva upletenosti u korupciju zbog realizacije energetskih projekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara