Američka veleposlanica: BiH je izvor stranih boraca za Islamsku državu

Američka veleposlanica: BiH je izvor stranih boraca za Islamsku državu

Foto: Hina

AMERIČKA veleposlanica u BiH Maureen Cormack upozorila je u srijedu da je Bosna i Hercegovina izvorište radikala koji podržavaju Islamsku državu (ISIL) te je pozvala vlasti te zemlje da provedu reforme koje bi smanjile broj nezaposlenih koji su podložni manipulacijama.

"U ovoj zemlji je izvor stranih boraca koji podržavaju Islamsku državu a to je problem koji utiče na živote svih njezinih građana", rekla je veleposlanica Cormack na stručnom skupu o borbi protiv terorizma, koji je organiziralo američko ministarstvo pravosuđa.

Pritom je pozvala vlasti u BiH da se obvežu na borbu protiv ekstremizma i procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, te izrazila očekivanje da će se političko vodstvo, institucije i civilno društvo snažnije angažirati u borbi protiv ekstremizma u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo se borili protiv terorizma moramo pronaći alternativu za mlade ljude - radna mjesta i mogućnosti u obrazovanju, što će ih odvratiti od radikalizma i nasilja", dodala je američka veleposlanica u BiH.

U radu dvodnevnog seminara sudjeluju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz Sjedinjenih Američkih Država, te predstavnici policijskih agencija i Državnog odvjetništva BiH.

Po službenim informacijama sigurnosnih službi na području BiH je oko 3.000 pripadnika zajednice radikalnih islamista-salafista dok se na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji i Iraku bori oko 150 državljana Bosne i Hercegovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara