Američka veleposlanica: Korupcija je najveći problem BiH

Američka veleposlanica: Korupcija je najveći problem BiH

Foto: Ambasada SAD-a u BiH

NOVA američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack pozvala je u nedjelju političke stranke i institucije u toj zemlji da se suprotstave korupciji i time ubrzaju euroatlantske integracije, upozoravajući da postoje politike koje toleriraju korupciju.

U komentaru objavljenom na blogu američkog veleposlanstva u Sarajevu, američka diplomatkinja je istaknula da je korupcija najkrupnije pitanje s kojim se suočava BiH i koje stoji kao prepreka za nove investicije i zapošljavanja.

"Da bi se to dogodilo, pojedinci i institucije u BiH se moraju ozbiljno pozabaviti korupcijom, kao i politikom koja korupciju tolerira, te pravnim sustavom koji okreće glavu od korupcije", napisala je veleposlanica Cormack, koja je ovoga tjedna preuzela dužnost veleposlanika u BiH.

Rekla je da američko veleposlanstvo ima nove programe za borbu protiv korupcije o kojima će razgovarati s velikim brojem ljudi od političara do građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD želi da BiH uđe u EU i NATO

Cormack je u svome komentaru dodala kako SAD želi da BiH postane funkcionalno i demokratsko društvo odgovorno građanima što je moguće ostvariti njezinim članstvom u NATO-u i Europskoj uniji.

"Vjerujemo da je za postizanje ovog cilja ključno da BiH osnaži veze sa Zapadom, a ankete pokazuju da većina vas to želi, neću se ustručavati da tražim od političkih čelnika da ispune obećanja koja daju euro-atlantskim institucijama i, što je još važnije, obećanja koja su dali svojim građanima u vrijeme izbora", napisala je.

Izrazila je očekivanje da će se u sljedećem razdoblju u BiH promovirati tolerancija i raznolikost ove zemlje tako što bi djeca trebala zajedno pohađati nastavu prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge, što sada nije slučaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara