Američki Senat odobrio 225 milijuna dolara za izraelski obrambeni sustav Čelična kupola

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI Senat jednoglasno je u petak odobrio hitnu isplatu 225 milijuna dolara za izraelski proturaketni sustav Čelična kupola, a da bi odluka postala valjana treba je odobriti i Predstavnički dom, a zakon zatim treba potpisati američki predsjednik Barack Obama.

Budući da zastupnici u američkom Kongresu tradicionalno čvrsto stoje uz Izrael, očekuje se da će i Predstavnički dom lako dati zeleno svjetlo za isplatu navedene svote.

Sjedinjene Države djelomice su financirale izraelski proturaketni obrambeni sustav. Zahvaljujući tom sustavu Izrael je uspio presresti i uništiti brojne rakete palestinskih boraca ispaljenih iz Gaze na izraelski teritorij tijekom sukoba koji je ušao u četvrti tjedan.

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je u izvješću o stanju u Gazi kazala da je SAD izdvojio gotovo milijardu dolara za 'Čeličnu kupolu' kako bi Izrael zaštitio od raketnih napada", no da takvu zaštitu nije pružio stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja.

Po palestinskim izvorima u dosad 22 dana sukoba poginulo je gotovo 1500 Palestinaca, a Izrael je izgubio gotovo 60 vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara