Bandić na predstavljanju monografije o Zagrebu: "Glumiti možete tri dana ili 30 dana, sve drugo je gluma"

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

“ZAGREB - kratka urbana povijest i novo desetljeće”, najnovija je monografija o Gradu Zagrebu, koja je sinoć predstavljena u Novinarskom domu. Knjiga je teška nešto malo više od tri kilograma. O Zagrebu je do sada napisano desetak monografija. Budući da za nešto malo više od dva mjeseca ulazimo u EU, tekstovi su, osim na hrvatskom, napisani i na engleskom jeziku, rekao je na predstavljanju knjige dugogodišnji urednik Božo Rudež. 

"Tako da 500 milijuna Europljana koji žive u 28 zemalja EU mogu vidjeti dobru osobnu iskaznicu i legitimaciju Grada Zagreba, za što će im ova knjiga dobro doći". Dobri duh Zagreba otkriven je prije 25 godina, nakon Univerzijade. Tada je počela obnova fasada i pročelja, prisjetio se arhitekt Branko Silađin.
 
"Otkrila je javni prostor, kojeg do tada u Zagrebu nije bilo. Postojale su dvije kavane, a vani nije bilo prostora u kojem se može boraviti. S obnovom fasada i takne opne fasada, od milimetar ili dva je ipak skrenula gradu pozornost na njegove vrijednosti javnog prostora. Grad čine kuće, ali je grad ono što je između kuća". U Zagrebu je i u novijoj hrvatskoj povijesti napravljeno puno, ističe Silađin, koji je spomenuo Bundek, ali i najnovije fontane kod NSK, također prikazane u monografiji.
 
"Knjiga oskudjeva tekstom, ona je prepuna fotografija, a kako fotografija govori više od tisuću riječi, svaki čitatelj ili gledatelj te knjige će sebi stvoriti svoj scenarij i tako doživjeti sve što u njoj stoji", poručio je Slavko Kojić na predstavljanju najnovije monografije o Gradu Zagrebu. Koliko su točno koštali projekti napravljeni u posljednjih deset godina, teško je izračunati i glavnom gradskom financu.
 
"Ja znam koliko je Grad Zagreb autonomno novca uložio u realizaciju projekata od interesa za Grad Zagreb iz svog proračuna. To je negdje oko 15 do 20 milijardi kuna, ako se uzme da 30 posto ide u investicije i investicijsko održavanje, no veći dio je privatna inicijativa".  Za povijesne projekte zaslužan je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji ne skiva zadovoljstvo završenim, ali i tek započetim projektima, od spajanja Branimirove i Heinzlove, do Muzeja granatiranja koji će otvoriti svoja vrata početkom idućeg mjeseca.
 
"Čovjek mora raditi posao s ljubavlju. Pozitivna strast, ljubav i opsesija s poslom, to se može raditi na duge pruge, sve drugo je gluma, a glumiti možete tri dana ili 30 dana, sve drugo je gluma. Ne možete glumiti 13 godina", poručio je prvi čovjek Zagreba, koji je i napisao predgovor za novu monografiju, a potpisuje ju Davor Jelavić. Izdavač je Grad Zagreb, a sve tekstove i fotografije pripremili su gradski uredi i službe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara