Bandić predložio Markača za počasnog građanina Zagreba

Bandić predložio Markača za počasnog građanina Zagreba

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić predložio je za počasnog građanina Grada Zagreba generala Mladena Markača, doznaje N1.

Markač je 1991. imenovan zapovjednikom Antiterorističke jedinice Lučko, a 1992. promaknut u general-bojnika (u pričuvi), da bi u veljači 1994., bio imenovan zapovjednikom Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova RH. Markač je tijekom Domovinskog rata odigrao jednu od ključnih uloga u vojno-redarstvenoj Operaciji Bljesak provedenoj 1995. godine i u Operaciji Oluja.

General je 15. travnja 2011. godine nepravomoćnom odlukom Haškog suda proglašen krivim za sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu zbog sumnje da su jedince pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom Oluje. Određena mu je zatvorska kazna od 18 godina zatvora.

Prvostupanjska presuda je preinačena u oslobađajuću u studenom 2012., kad su Gotovina i Markač pušteni na slobodu.

N1 podsjeća da se "počasnim građaninom Grada Zagreba može proglasiti osoba posebno zaslužna za promicanje vrijednosti demokratskog društva, povijesnih događaja i tradicija hrvatskog naroda, položaja i ugleda Grada Zagreba, njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu te za razvoj Grada Zagreba ili pojedinih njegovih djelatnosti, državnik ili dužnosnik druge države, član međunarodne organizacije, odnosno organizacije druge države ili njihovih tijela posebno zaslužan za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u promicanju njezina suvereniteta, samostalnosti i samobitnosti na općeprihvaćenim načelima suvremenog svijeta."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara