Berlusconijeva stranka raskida vladajuću koaliciju

Berlusconijeva stranka raskida vladajuću koaliciju

Foto: Guliver Image / Getty Images

STRANKA desnog centra bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija objavila je u utorak da će glasovati protiv prijedloga talijanskog proračuna za 2014. godinu potvrdivši time odlazak iz vladajuće koalicije dan prije no što senat treba glasovati o isključenju Berlusconija zbog porezne prijevare.

Vlada premijera Enrica Lette sazvala je glasovanje o povjerenju kako bi ubrzala usvajanje proračuna kojega parlament mora donijeti prije kraja godine a očekuje se da će imati dovoljan broj glasova i bez Berlusconijeve podrške.

Potvrda da najveća stranka desnog centra odustaje od potpore koaliciji ljevice i desnice ostvarenoj nakon izbora u veljači koji nisu imali jasnog pobjednika ukazuje na političku nestabilnost s kojom je suočeno treće gospodarstvo Europske unije.

"Od danas smo u oporbi i velika je koalicija gotova", rekao je Renato Brunetta, predsjednik kluba zastupnika Berlusconijeve stranke u donjem domu parlamenta koja se sada ponovno zove "Naprijed Italija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 60 zastupnika desnog centra odcijepilo se od stranke "Naprijed Italija" i obećalo podržati vladu što znači da Letta bez teškoća ima većinu potrebu za preživljavanje i prihvaćanje proračuna.

Novi politički obračun očekuje se u srijedu kada talijanski senat treba glasovati da se Berlusconiju oduzme mjesto u gornjem domu zbog toga što je u kolovozu osuđen za veliku poreznu prijevaru u njegovom medijskom carstvu Mediaset.

Njegovo isključenje čini se gotovo sigurnim s obzirom da će protiv Berlusconija glasovati i Demokratska stranka lijevog centra i Pokret 5 zvijezda, no za očekivati je da će se nakon toga nastaviti obračuni u parlamentu.

Vodeći član Berlusconijeve stranke Paolo Romani glasovanje u senatu je opisao kao "pogreb demokracije" i napomenuo da će njegova stranka i u oporbi utjecati na rad parlamenta. "Svatko tko misli da stranka Naprijed Italija nije bitna za koaliciju čini veliku grešku", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara