Počeo sumrak Berlusconijeve ere

Foto: Guliver image/getty images

DJELOVAO je ponosno, izgledao čvrsto, ali Silvio Berlusconi koji je jučer stajao pred talijanskim Senatom više nije nepobjediv, njegov drski pokušaj da sruši vladu izazvao je pobunu u njegovoj vlastitoj stranci i prisilio prkosnog bivšeg premijera da povije leđa, pišu u četvrtak svjetski mediji.

Tijekom političkog teatra u srijedu u talijanskom senatu pojavili su se svi šekspirijanski elementi oholosti, izdaje i ponosa, dok je vlada neočekivanom lakoćom preživjela glasovanje o povjerenju, a Berlusconi morao pristati na neočekivani uzmak. Još je važnije, piše New York Times, što je umjerena struja talijanske politike koja obećava duboke reforme izvojevala odlučnu pobjedu u najnestabilnijem među velikim gospodarstvima eurozone.

U vrijeme kada je nekoliko velikih svjetskih ekonomija, posebno se to odnosi na Sjedinjene Države, paralizirano stranačkim ratovima, Berlusconijev poraz među mnogima je dočekan kao dobrodošao, iako još nejasan znak da bi Italija napokon mogla provesti dugo odgađane reforme svog političkog sustava i poduzeti važne korake ka oživljenju svoje sklerotične ekonomije. "Gledamo u sumrak Berlusconijeve ere", kaže Roberto D'Alimonte, rimski politički analitičar.

Berlusconijev pokušaj da sruši vladu imao je za cilj uskrsnuće njegove političke karijere u vrijeme dok je suočen sa zatvorskom kaznom, a rezultirao je lomom u njegovoj vlastitoj stranci. Bivši premijer (77) bio je prisiljen na okret za 180 stupnjeva i davanje podrške vladi koju je samo nekoliko dana prije odlučno namjeravao srušiti, piše LA Times.

Politička nestabilnost smatra se jednim od najprepoznatljivijih talijanskih endemskih problema, najćešćim krivcem za nemogućnost provedbe ključnih ekonomskih reformi i promjenu izbornog sustava. Sada je pitanje može li nova i od jučer politički neupitna vlada usvojiti brze promjene u 'izopačenom' izbornom sustavu koji je kao da je namjerno stvoren za proizvodnju nereda na političkoj sceni.

Vlada formirana prije pet mjeseci nakon još jednih izbora s nejasnim rezultatima, čudna je kombinacija i nametnuto partnerstvo ljevice i desnice. Mlađahnog premijera Enrica Lettu, trezvenog i dobronamjernog političara, ali i zatočenika nefunkcionalnog političkog braka, mnogi su unaprijed osudili na propast. Međutim, njegov snažan apel senatorima da budu hrabri i daju mu povjerenje naišao je na odličan odaziv.

Njegov je prioritet promjena izbornog sustava i rezanje višestrukih i skupih slojeva talijanske uprave. Talijanski parlament trenutno ima gotovo tisuću zastupnika, brojka za koju će se mnogi složiti da je treba oštro srezati. Uz to, parlament je pod pritiskom da usvoji strukturne reforme o provedbi izbora tako da birači svoje predstavnike mogu birati izravno, a ne postojećim složenim sustavom koji se koristi kompliciranim formulama za kalkulaciju udjela glasova.

Po pitanju ekonomije, Letta je obećao smanjenje poreza poslodavcima i radnicima i najavio mjere koje će talijansko gospodarstvo učiniti kompetitivnijim. Obećao je i borbu protiv porezne evazije i nezaposlenosti mladih koja sada iznosi 40 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara