Bivši čelnik američkog FED-a: Tko će Grčkoj dati kredite kad su toliko puta razočarali?

Bivši čelnik američkog FED-a: Tko će Grčkoj dati kredite kad su toliko puta razočarali?

Foto: scx.hu

IZLAZAK Grčke iz europske monetarne unije samo je pitanje vremena jer nitko više ne želi riskirati posuđivanjem novca toj zemlji, smatra bivši direktor američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Alan Greenspan.

Bivši prvi čovjek Feda navodi da kriza u Grčkoj ne može biti riješena sve dok je ona članica eurozone.

"Ne vidim kako im pomaže to što su u eurozoni, a pogotovo ne vidim kako to pomaže ostatku eurozone. Mislim da je samo pitanje vremena kada će svi uvidjeti da je razlaz najbolja strategija", rekao je Greenspan u intervjuu za BBC.

Ako ne dobije nove kredite, Grčka će bankrotirati

"Grčka je trenutno u takvoj poziciji da će, ako ne dobije nove zajmove, bankrotirati i odbaciti euro. Ne vidim da ih je netko spreman kreditirati, budući da su mnogi u više navrata bili razočarani", rekao je Greenspan, dodajući da podržava stav Njemačke, koja se protivi zahtjevima nove grčke vlade za labavljenje uvjeta programa pomoći međunarodnih kreditora Ateni.

Javni dug Grčke trenutno premašuje 320 milijardi eura, što je oko 175 posto grčkog bruto društvenog proizvoda. Tekući paket pomoći Grčkoj ističe 28. veljače i EU želi Grčka podnese zahtjev za njegovo produljenje, što uključuje provođenje reformi, ali grčka Vlada to odbija.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je paket pomoći koji je Grčka dobila od EU i Međunarodnog monetarnog fonda i rekao da Atena neće tražiti od čelnika EU produljenje kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara