Bivši direktor Plesa: Barišić mi je naredio da službenicu na registraciji putnika zaposlim kao direktoricu prometa

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U NASTAVKU suđenja za aferu Fimi media svjedočili su bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković i nekadašnji član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je prvi javno progovorio o izvlačenju novca iz državnih tvrtki, kojima se prema tvrdnjama tužiteljstva punio crni fond HDZ-a.

Matković je kaže, bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak upoznao na ručku u jednom zagrebačkom restoranu.

Ubrzo nakon toga, Barišić ga je pozvao na sastanak u Carinu, na kojem mu je tvrdi dao kovertu sa životopisom Ivane Akmadžić te mu rekao da je došlo vrijeme da se ona promovira i da ju zaposli na mjesto direktorice prometa.

To je kaže odbio jer je na tom mjestu već radila kvalificirana osoba s puno iskustva dok potrebne kvalifikacije i licence nije imala gospođa Akmadžić, koja je u to vrijeme radila na registraciji putnika.

Oko cijele priče kontaktirao je tadašnjeg ministra prometa Božidara Kalmetu, a on mu je jednom prilikom rekao neka ju zaposli. Cijelo to vrijeme kontaktirao ga je nekoliko puta Barišić te mu prijetio smjenom i jasno dao do znanje da je Sanader zatražio da se promovira gospođa Akmadžić.

I s njom je nekoliko puta kontaktirao prilikom čega je ona ističe, jednom rekla da ne zna zašto uopće razgovaraju kad je već sve dogovoreno.

Kako je pritisak bio sve veći, ubrzo ju je kaže, zaposlio na mjesto direktorice prometa, a u petom mjesecu 2009. godine je kaže, smijenjen s mjesta direktora Zračne luke Zagreb i to bez obrazloženja. Akmadžić je inače, prema navodima Matkovića tražila službeni telefon i automobil i to Passat jer su svi direktori vozili te automobile.

Nekadašnji član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović govorio je između ostalog, o sastanku u travnju 2007. godine u Banskim dvorima na kojem je tvrdi, bivši premijer Sanader direktorima državnih i javnih poduzeća poručio da je riječ o izbornoj godini i da moraju pomoći stranci suradnjom s Fimi medijom.

Ubrzo se čuo s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak te joj rekao kako s njezinom firmom ne mogu surađivati izravnom nagodbom nego da se mora raspisati javni natječaj.

U tijeku je pauza, a nakon toga slijedi nastavak svjedočenja Mihanovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara