Bliži se kraj potrazi? Ribar s Maldiva tvrdi da je vidio nestali Boeing 777

Screenshot: ABC, Twitter

JEDAN ribar s Maldiva navodno je prije deset dana oko 6.15 sati ujutro vidio veliki avion, a sumnja se da radi upravo o nestalom Boeingu 777, objavio je maldivski portal Haveeru, prenosi The Times of India.

"Avion je izgledao ogromno jer je letio jako nisko iznad našeg otoka. Bio je bijele boje s crvenim prugama", rekao je ribar koji je uz još nekoliko stanovnika Maldiva vidio avion u niskom letu.

Najnovija teorija zanimljiva je istražiteljima koji su u domu kapetana Zaharija Ahmada Shaha pronašli simulator na kojima je vježbao slijetanje na pet pista u Indijskom oceanu. Jedna pista je na otoku Diego Garcia, tri u Indiji i Šri Lanki, dok je zadnja na Maldivima.

U međuvremenu, članovi obitelji putnika nestalog malezijskog aviona, koji su porijeklom iz Kine, prijete štrajkom glađu te od malezijskih vlasti zahtijevaju objašnjenje što se dogodilo s letom MH370. Budući da istražitelji i nakon 10 dana nemaju nikakva saznanja o nestalom zrakoplovu, tuga obitelji putnika prerasta u ljutnju.

Kopilot planirao vjenčanje

Istovremeno s teorijama o nestanku aviona objavljuju se i podaci iz privatnih života posade i putnika. NY Post piše kako je 27-godišnji kopilot Fariq Abdul Hamid planirao vjenčanje.

Hamid se trebao oženiti sa svojom kolegicom iz konkurentske zrakoplovne kompanije AirAsia, 26-godišnjom Nadirom Ramli.Njih dvoje zajedno su studirali u pilotskoj školi Langkawi, a poznaju se već devet godina.

Ramli je trenutno najveća potpora Hamidovoj majci kojoj ne dozvoljava gledanje vijesti zbog svih dezinformacija koje se objavljuju. Ona se još uvijek nada da će potraga sretno završiti.

Hamidove posljednje riječi iz kokpita bile su "U redu, laku noć", nakon čega se gubi svaki trag avionu.

Nestali avion zahvatio je požar, a piloti su umrli herojski?

Jedna od posljednjih teorija o nestanku malezijskog zrakoplova Boeing 777 kaže kako je avion zahvatio požar, a piloti, za koje se posljednjih dana sumnja da su povezani s mogućnom otmicom, umrli su herojski pokušavajući ugasiti požar, piše The Daily Mirror.

Ovu teoriju iznio je Billy Vincent, bivši šef američke Federalne agencije za avijaciju, koji smatra da nije došlo do terorističkog napada ili samoubojstva pilota kako se tvrdilo ranije.

On vjeruje da su piloti pokušali spasiti avion nakon izbijanja požara u prostoru za prtljagu te da su se ugušili od dima.

"Podaci koji su do sada objavljeni ukazuju na problem sa štetnim materijalima. Prvo je došlo do eksplozije opasnih materija u dijelu za prtljagu koji nisu propisno zapakirani ili su se tamo našli ilegalno ili pak oboje'', rekao je Vincent koji je bio svjedok na suđenju za rušenje američkog Boeinga 747 iznad Lockerbieja u Škotskoj 1988. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, otrovni dim brzo bi ugušio putnike i posadu. Prema toj teoriji, jedan od pilota uspio je staviti masku s kisikom i pokušao okrenuti avion te ga vratiti u Kuala Lumpur.

Tu tvrdnju Vincent potkrepljuje činjenicom da je avion velikom brzinom mijenjao visinu jer posada nije dobro vidjela dok nisu uspjeli stabilizirati avion.

"Zrakoplov je poslije toga nastavio letjeti dok je imao goriva, a nakon toga se najvjerojatnije srušio u ocean budući da nema izvještaja da je satelit primio signal za lociranje u slučaju opasnosti koji se uvijek emitira ako avion padne na kopno'', zaključio je Vincent.

Kina počela tražiti nestali malezijski zrakoplov na svom teritoriju

Kina je počela tražiti nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa na svom teritoriju koji pokriva sjeverni koridor po kojem je avion mogao letjeti nakon što je skrenut s rute, priopćila je u utorak kineska agencija Xinhua, navodeći kineskog veleposlanika u Maleziji Huang Huikanga.

Istraga kineskih putnika koji su letjeli Boeingom 777 koji je nestao 8. ožujka nije pokazala da bi netko od njih mogao biti umiješan u otmicu, rekao je on. "Nije se pronašao ni jedan dokaz da bi kineski putnici oteli avion ili bili počinitelji atentata", rekao je veleposlanik u Maleziji.

Od 239 osoba u zrakoplovu MH370 koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking bila su 153 kineska državljana.

Malezija odbacuje kritike da ne dijeli informacije

Malezija je u utorak odbacila kritike američkih dužnosnika da sa vladama drugih zemalja ne dijeli dovoljno informacija vezanih za potragu za zrakoplovom koji je prije više od tjedan dana nestao sa 239 putnika i članova posade.

Američki dužnosnici u ponedjeljak su ocijenili da Malezija još nije službeno pozvala FBI da u Kuala Lumpur pošalje tim koji bi pomogao u istrazi okolnosti oko nestanka zrakoplova.

Malezijski ministar obrane i obnašatelj dužnosti ministra prometa Hishammuddin Hussein rekao je da on surađuje s predstavnikom FBI-ja koji se nalazi u Maleziji. "Na FBI-ju je da nam kaže treba li još stručnjaka (na terenu)", rekao je on.

FBI je dosad sudjelovao u dosta istraga zrakoplovnih nesreća i pomogao da se dođe do uzroka pada zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara