Europska unija ublažila očekivanja spram BiH: Steinmeier i Hammond stižu u Sarajevo

Europska unija ublažila očekivanja spram BiH: Steinmeier i Hammond stižu u Sarajevo

Foto: FAH

MINISTRI vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond dolaze u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini kako bi potaknuli provedbu novog plana Europske unije za tu zemlju, potvrđeno je u utorak Hini iz diplomatskih izvora u Sarajevu.

Steinmeier i Hammond trebali bi se odvojeno sastati s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom i čelnicima parlamenta BiH.

Njemačka i Velika Britanija su u studenome 2014. godine pokrenule inicijativu o novom pristupu Bosni i Hercegovini s ciljem poticanja reformi u toj zemlji i njezina napretka na putu ka članstvu u EU.

Smanjena reformna očekivanja

Umjesto ranije traženih krupnih ustavnih promjena kao prvog koraka, nova inicijativa usmjerena je na postupne reforme čiji je cilj ojačati gospodarsku, socijalnu i političkih stabilnost BiH.

Inicijativu su poduprla tijela Euroopske unije, a tijekom posjeta visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini Sarajevu u prosincu prošle godine dogovoreno je da svi važniji političari u BiH potpišu izjavu kojom će se obvezati na provedbu reformi.

Nakon potpisivanja takvog dokumenta EU bi odobrila stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, parafiranog još 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo BiH je 31. prosinca prošle godine utvrdilo prijedlog takve izjave te ga je uputilo na izjašnjavanje i dopune liderima važnijih parlamentarnih stranaka.

Kamen spoticanja zvan Dodik

Nju je, međutim, odmah osporio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je državni vrh optužio za uzurpiranje ovlasti koje, po njegovu sudu, pripadaju isključivo entitetima.

Njemačko-britanski prijedlog iz studenoga prošle godine na tragu je inicijative što ju je još u travnju 2014. godine potaknula hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Izabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavila TV Federacije BiH (FTV) pozdravila je njemačko-britansku inicijativu o bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji, ali je zamjerila što ne uključuje političke reforme koje bi Hrvatima donijele jednakopravan položaj u zemlji.

"Britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak - da se ne pruža jednakopravnost hrvatskome narodu u BiH. Nisam sigurna da ona ovakva kakva jest može završiti onim rezultatima koje bismo htjeli vidjeti", izjavila je izabrana predsjednica Grabar-Kitarović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara