Britanski šef diplomacije: Putin je okupirao drugu zemlju

Britanski šef diplomacije: Putin je okupirao drugu zemlju

Foto: Hina

UKRAJINCI ne mogu oružjem pobijediti Rusiju, to nije praktično već je potrebno političko rješenje zajedno s Rusijom bez koje nema trajne sigurnost u Europi, poručili su zapadni čelnici Moskvi u nedjelju u Muenchenu na skupu o sigurnosti kojim dominira kriza u Ukrajini.

"Ukrajinci ne mogu pobijediti rusku vojsku, to nije praktično rješenje. To se mora riješiti politički", rekao je britanski šef diplomacije Philip Hammond za mrežu Sky News.

"Taj čovjek (Putin) poslao je vojnike preko međunarodne granice i okupirao područje druge zemlje u 21. stoljeću ponašajući se kao neki tiranin iz 20. stoljeća", rekao je Hammond, prenijela je agencija Reuters.

Rusija mora učiniti više da definira zajedničku sigurnost s Europom, rekao je njegov njemački kolega Frank-Walter Steinmeier na konferenciji u Muenchenu.

"Nema trajne europske sigurnosti bez Rusije, samo s Rusijom", bio je jasan Steinmeier koji je dodao "Moskva je dosad u tom cilju učinila malo, a govor moga kolege Sergeja Lavrova (u Muenchenu u subotu) tomu nije pridonio", javlja agencija dpa.

Lavrov je u subotu oštro kritizirao Europu i Sjedinjene Države koje je optužio da žmire na nacionalizam u Ukrajini koji provodi etničko čišćenje i da u regiju upumpavaju smrtonosno oružje, prenosi Reuters.

Oštra razmjena mišljenja na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu u subotu je ukazala na krhkost transatlantskog konsenzusa kad je riječ o pitanju kako se suočiti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sukobu na istoku Ukrajine.

Hammond je svoje oštre komentare rekao dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila da slanje oružja Ukrajini ne bi riješilo krizu u toj zemlji i time izazvala oštru reakciju vodećih američkih senatora Lyndseya Grahama i Johna McCaina, koji su optužili Berlin da okreće leđa savezniku u nevolji.

Hammond je rekao da Britanija ne planira naoružavati ukrajinsku vojsku, ali se zauzeo za to da Europska unija obnovi gospodarske sankcije Rusiji.

Zapad optužuje Rusiju da ljudima i oružjem pomaže ukrajinskim separatistima koji se žele otcijepiti i Rusiju je kaznio nizom sankcija, no službena Moskva niječe svaku upletenost u taj sukob koji je odnio više od 5000 života od travnja.

Gospodarske sankcije u kombinaciji s padom cijena nafte u svijetu, a nafta je glavni ruski izvozni proizvod, znatno utječu na rusko gospodarstvo i upozoravaju Putina da bi trebao razmisliti o svojoj "pustolovini" u susjednoj Ukrajini, smatra Hammond.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je u Muenchenu pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu kako bi dokazao "agresiju i prisutnost ruskih postrojba" koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje.

Hammond je rekao i da Rusija mora početi poštivati međunarodno pravo i povući se s Krima, ukrajinskog poluotoka u Crnome moru koji je Moskva anektirala u ožujku.

Sukob je izbio u travnju 2014, kada je ukrajinski narod masovnim prosvjedima svrgnuo proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i odlučio se okrenuti Zapadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara