Bugarska osniva ured za borbu protiv korupcije: Pod istragom 7000 dužnosnika

Bugarska osniva ured za borbu protiv korupcije: Pod istragom 7000 dužnosnika

Foto: Shutterstock

KAO I njezina susjeda Rumunjska, i Bugarska će se osnivanjem posebne jedinice za borbu protiv korupcije pokušati otarasiti negativnog ugleda jedne od najkorumpiranijih europskih zemalja.

Korupcija je uništila povjerenje Bugara u javne institucije i godinama otežava poslovanje. Bruxelles je višekratno kritizirao bugarske vlasti za to što nisu uspjele zaustaviti korupciju na visokoj razini i reformirati svoje sporo i neučinkovito pravosuđe. Bugarska zbog toga ne može u šengensku zonu.

Nova jedinica za borbu protiv korupcije sastojat će se od tužitelja, istražitelja i inspektora i biti operativna najkasnije do početka 2016. godine. Vlada procjenjuje da bi više od 7000 državnih dužnosnika moglo završiti pod istragom. Ljudi koji vlastima dojave o korupciji bit će novčano nagrađeni dovede li njihova prijava do osude.

"Bugarska ima problem s korupcijom", rekla je vicepremijerka Magdalena Kuneva. "Moramo napredovati u borbi s korupcijom na visokoj razini".

Kuneva želi da Bugarska bude kao Rumunjska koja je za korupciju istražila i osudila brojne ugledne političare i poduzetnike. Borba s korupcijom i reforma pravosuđa među najvažnijim su obećanjima premijera Bojka Borisova koji se vratio na vlast na prijevremenim izborima u listopadu.

"Ta antikorupcijska strategija, međutim, treba široku političku potporu i podršku cijelog pravosudnog sustava. Inače neće imati rezultata", rekao je bugarski politički analitičar Daniel Smilov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara