CRO demoskop: Razlika između HDZ-a i SDP-a sve veća, Vladu ne podržava 66,7 posto građana

Ilustracija: CRo Demoskop

PREMA novom istraživanju CRO demoskop provedenom početkom listopada, HDZ je povećao razliku nad SDP-om u odnosu na mjesec ranije, dok je OraH na trećem mjestu, javlja HRT.

HDZ je u istraživanju dobio 25,5 posto glasova, 0.4 posto više nego u rujnu, SDP 20,1 postom, 0,8 posto manje nego u rujnu, dok je treći OraH Mirele Holy s 16,8 posto, skoro tri posto više nego u rujnu. Četvrti je HNS s 2,7 posto, peti HSS s 2,4 posto.

Vladinu politiku ne podržava 66,7 posto građana.

Laburisti dodirnuli dno

Na ljestvici koalicija situacija je neizmijenjena, u vodstvu je grupa stranaka okupljana oko HDZ-a (HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS) koja bilježi podršku od 30,5 posto. SDP-ova koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) je na drugom mjestu s 23,3 posto. Na trećem mjestu je stranačka lista OraH-a (17,4%), a na četvrtom Hrvatska s izborom (6,4%).

Na začelju su pak Bandićev NL s 2,4 posto i Hrvatski laburisti s poraznih 2,4 posto.

Sve više ljudi voli Holy

Predsjednik Ivo Josipović još uvijek slovi  kao najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 32,2% (prošli mjesec 32,5%). Drugo mjesto na ljestvici pozitivnosti drži Mirela Holy s 12,2% (u kolovozu 11,2%), a treća je Kolinda Grabar Kitarović, s izborom od 8,8%.

Na donjem dijelu ljestvice su Milan Bandić s 5,4 posto, Tonino Picula s 3,4 posto, a Zoran Milanović i Tomislav Karamarko nastavljaju s žestokom borbom za najnegativnijeg hrvatskog političara, svaki s izborom od po 1,7 posto.

Top negativci

Na listi top negativaca prvo mjesto svojata premijer Zoran Milanović s 32,1 posto (prošli mjesec 33,4%), a za petama mu je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s 30,9 posto (31% u rujnu).

Građani još uvijek ocjenjuju da je malo dobrih među lošim političarima, pa je generalna kategorija u kojoj se ocjenjuje čitava politička elita ponovno na trećem mjestu negativnosti s 11,2 posto.

Među top negativcima su još Ivo Sanader (5,9%), Ivo Josipović (3,6%), Marina Lovrić Merzel (1,6%), Radimir Čačić (0,9%), Slavko Linić (0,8%), Nadan Vidošević i Milan Bandić (obojica po 0,6%).

Top teme


Najvažnija tema koja je zaokupila hrvatsku javnost u proteklom mjesecu još uvijek su poplave koje su interesirale 24,3 % građana. Građane i dalje brine gospodarska kriza, što uključuje i najavu zatvaranja Rafinerije u Sisku.

Od laganijih tema, tu su Čilićevo osvajanje US Opena, izlazak iz zatvora Marine Lovrić Merzel, prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva i premijerov put u SAD.

Sabor jedva navukao dvojkuVlada RH nastavlja sa silaznom putanjom i uživa potporu 21,1 posto hrvatskih građana (u rujnu 21,3%). Njenu politiku ne podržava 66,7 posto građana.

Građani su rad Vlade ocijenili s dovoljan (2,03), obavljanje zadaća predsjednika Josipovića ocjenom dobar (3,31), dok je Sabor za obavljanje svojih dužnosti također jedva jedvice navukao dvojku (2,02).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara