Čačić: Naravno da se mogu zamisliti u Vladi Tomislava Karamarka

Čačić: Naravno da se mogu zamisliti u Vladi Tomislava Karamarka

Screenshot: N1

Gost Dubravka Merlića u Pressingu na N1 bio je Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Narodne stranke - Reformisti.

Čačić je komentirao posljednje odluke Vlade o fiksiranju tečaja franka te oprostu dugova najzaduženijim građanima. Smatra da su male šanse da ove mjere pomognu Vladi da se održi na vlasti i pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Ovakve mjere se relativno lako donose, nije to nešto zahtjevno. Oprost dugova je nešto što je nužno, što je trebalo davno biti učinjeno. Nije bilo razloga zašto to nije učinjeno ranije", kazao je Čačić te dodao da je Kukuriku vlada, kada je došla na vlast, zatekla potpuno nesređenu državu.

Na upit je li ga začudilo što banke optužuju premijera da je u slučaju fiksiranja tečaja franka išao suprotno od dogovora s bankama, Čačić odgovara:

"Nemoguće je raditi tako nešto bez banaka i protiv banaka. Stvari su jasne - ako imate plaće u kuni, neupitno je da dugoročna zaduženja ne mogu biti izvan zone koja je za vas kontrolibilna. Euro je međurješenje jer smo mi u EU, naše je gospodarstvo vezano na eure i naša kuna prati eure. Ipak, konverzija u kune je pravo rješenje", kaže Čačić.

"To što guverner nije ništa napravio je ključni krimen"

Kazao je da se ušlo u manipulaciju te da su neke banke na to čak i upozoravale te da činjenica da država nije prepoznala tu opasnost nije upitna.

"HNB je prepoznao opasnost i nije upotrijebio obvezu reakcije i odluke", kaže Čačić i zaključuje da je to što guverner ništa nije napravio ključni krimen.

"Ono što je premijer napravio je opasnije nego da nije ništa napravio, to je opasno zavaravanje i prebacivanje eksplozije u godinu dana. Želi se da izgleda kao da se to riješilo", kaže Čačić i dodaje da je najgore u cijeloj priči da postoje rješenja koja se ne koriste.
"Sinčić nudi samo nihilizam i destrukciju"

Čačić o Sinčiću

Komentirao je i odličan rezultat Ivana Vilibora Sinčića na predsjedničkim izborima i zaključio da Sinčić Hrvatskoj ne nudi ništa, samo "nihilizam i destrukciju".

"Ljudi osjećaju da nije dobro i da ne idemo u dobrom smjeru", kaže Čačić, "pa se javljaju protestni glasovi poput Laburista".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sinčić ide s jednom pozitivnom, plemenitom željom, ali ne prepoznaje što je što i što može biti posljedica određenih odluka", kaže Čačić.

Čačić je na pitanje može li se zamisliti u Vladi Tomislava Karamarka odgovorio potvrdno.

"Naravno da mogu. Ja se mogu zamisliti u svakoj vladi koja poštuje neke civilizacijske standarde", rekao je.

Slaže se da treba monetizirati autoceste iako to možda nije najbolje rješenje, a s time da je Milanović "iskren, pošten i neshvaćen" se slaže djelomično.

"U dijelu da je neshvaćen. To Kerum projicirao sebe na njega. Kerum je, po mom sudu, jedan od najuspješnijih splitskih gradonačelnika, on me oduševio."

Ne misli da je Vesna Pusić bolja ministrica vanjskih poslova od Kolinde Grabar Kitarović.

"Nismo sposobni za povlačenje novca iz EU fondova"

Čačić kaže da se nismo dovoljno organizirali oko povlačenja sredstava iz EU fondova. Objašnjava da efekti nisu oni koji smo trebali imati.

"Mi imamo sedmogodišnji budžet od preko 8 milijardi kuna godišnje. Poljska i Češka rade preko 50 posto svih investicija iz fondova, a ostale zemlje preko 70 posto. Očito je da sve što možemo investiciono pokrenuti mora biti od europskog novca", kaže Čačić i dodaje da smatra da Vlada to nije niti sposobna učiniti.

Dodaje da je Grčić pod pritiskom obveza koje su pale na njega nakon što je Čačić napustio Vladu i da ga je to odvratilo od osnovnog cilja, a to je povlačenje novca iz fondova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara