Čačić o švicarskom franku: Hrvatska mora primijeniti "mađarski model"

Čačić o švicarskom franku: Hrvatska mora primijeniti "mađarski model"

Screenshot: N1

PREDSJEDNIK narodne stranke - Reformisti je u razgovoru za N1 televiziju krizu uzrokovanu "divljanjem franka" nakon odluke Švicarske središnje banke da prekine s obranom tečaja povezao s pitanjem monetarne suverenosti ocijenivši da će Hrvatska morati primijeniti "mađarski model".

> Orban proglašen "herojem" zbog pravodobne zaštite građana od švicarskog franka


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Danas se nalazimo u dramatičnoj situaciji gdje po prvi puta otkako imamo kunu moramo primijeniti monetarnu suverenost. Moramo prepoznati mogućnost da u većoj ili manjoj mjeri, malo nježnije i s više osjećaja za ukupnost problema, primijenimo mađarski model," rekao je Radimir Čačić gostujući u emisiji Novi dan.

Prema njegovim riječima HNB bi trebao povući radikalan potez i osigurati dvije, dvije i pol milijarde eura kredita komercijalnim bankama s kamatnom stopom od 0,1 ili 0,15 posto. "Građane ne zanima glavnica ili kamate, nego rata kredita i da on bude u kunama. Na taj način im se može garantirati anuitet kakav je bio prije mjesec dana", kaže.

Čačić vjeruje da "banke znaju da je to za njih održivo. I to je bolje, nego desetine tisuća ovrha i stanova koji se neće moći prodati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara