Vlada će fiksirati tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna?

Vlada će fiksirati tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna?

Foto: Scx.hu

VLADA RH problem dužnika u švicarskim francima želi riješiti fiksiranjem tečaja franka na 6,39 kuna, neslužbeno doznaje HRT iz Ministarstva financija.

Švicarski franak prošlog tjedna je, podsjećamo, doslovno preko noći skočio za 15 posto i time zadao nove glavobolje oko 60 tisuća građana koji imaju kredite u ovoj valuti. Trenutno tečaj švicarskog franka iznosi 7,54 kune, a očekuje se i daljnji rast.

HNB razmatra četiri modela

Ministar financija Boris Lalovac već se sastao s predstavnicima vodećih hrvatskih banaka. Premijer Zoran Milanović građanima je obećao da će Vlada zaštititi korisnike kredita u francima. Jučer je iz HNB-a stigla neslužbena informacija kako razmatraju četiri različita modaliteta za rješenje ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja HRT, rješenje se može očekivati u tjednu koji je pred nama. Tražit će se brzo rješenje, koje neće zahtijevati izmjene bilo kakvog važećeg zakona. Iz Vlade očekuju aktivnu pomoć HNB-a.

Svaki osmi korisnik kredita razmišljao o samoubojstvu

Od četvrtka, kada je tečaj franka naglo porastao, ukupni dug građana koji imaju kredite u francima narastao je za čak četiri milijarde kuna. Razmjer problema koje imaju korisnici kredita u francima pokazuje istraživanje Udruge Franak provedeno na 10.000 osoba, a u kojem su doznali da je svaki osmi korisnik kredita u zadnje dvije godine pomišljao na samoubojstvo.

Istraživanje o utjecaju kredita na zdravlje koje je provela članica Udruge Franak Brankica Ivanković ukazalo je i na druge alarmantne trendove: svaki četvrti korisnik kredita u švicarskim francima gladuje, njih 95% koristi loše namirnice, svaki drugi gubi težinu, 25 posto bilo ih je na bolovanju zbog psihičkih problema, 42 posto koristilo je sedative, a 44 posto nema dovoljno novca za grijanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara