Čačić slavodobitno potvrdio: Slovenija je dala suglasnost, imamo 45 ponuda za Plomin 3!

Foto: Dragan Matić/Cropix

SLOVENIJA je dala suglasnost za Plomin 3, a o svemu se danas očitovao i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede i okoliša procijenilo je da po realizaciji projekta termoelektrane Plomin neće biti značajnih učinaka na okoliš. Stoga je i dalo suglasnost, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ističući da su i Slovenci naglasili kako će emisija plinova biti manja od dosadašnje.

"Svatko kome je na srcu ekologija i zaštita okoliša u Hrvatskoj bi sa puno razloga trebao zastupati ovaj projekt jer on poboljšava ekološko stanje", ustvrdio je Čačić te dodao kako se ovdje ne govori samo o stavu hrvatske Vlade već i o stručnim procjenama naših susjeda.

Čačić je objavio broj ponuđača s današnjim danom.

"Do danas se javilo 45 ponuđača, među njima desetak i više najvećih svjetskih ponuđača i njemačkih i francuskih i talijanskih i korejskih, da ne nabrajam za taj najveći projekt koji je Hrvatska ikada do sada radila. Drago nam je da je tako i svi naravno, nude najbolje tehnologije", istaknuo je Čačić, koji je otkrio i da je prvi ponuđač njemački RWE.

"Podsjećam na izjave koje su nedavno bile vrlo prisutne u javnosti od strane nekih predstavnika, da ne navodim sada neka imena jer se radi o potpunoj dezinformaciji, vođa Zelene akcije u Hrvatskoj, koji su tada izvijestili javnost da su prisustvovali Skupštini RWA-a gdje je odbijeno prisustvo na ovom projektu. Očito, ne prvi pita, radi se o jednoj potpunoj laži", kaže Čačić, koji je također dodao da su reakcije lokalne zajednice vrlo pozitivne te da su dogovori postignuti. Na tragu europske prakse podržat će se i razvoj lokalne zajednice, a logično je da će imati koristi od takvog projekta.

"Osim što će kvaliteta okoliša biti bolja nego što je danas, a danas je bolja nego u Zagrebu, o tome smo već govorili. Ovdje bi još jednom podcrtao da iskustva koja su bila, lokalna zajednica s razlogom puše i na hladno. Neka obećanja koja nisu bila precizno definirana od strane države prema lokalnim zajednicama do sada nisu bila ispunjavana, sada će biti potpuno precizno i na višoj razini regulirana i lokalna zajednica će imati benefite", zaključio je ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade.

Čačić nezadovoljan investicijama u javnim poduzećima, HŽ daleko najgori

Čačić je danas najavio i da će zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem 1. listopada objaviti rezultate investicijskih aktivnosti svih javnih poduzeća. Zasad je, prema njegovim riječima, najbolji HEP-a, najgori HŽ, a općenito pokazatelji zasad nisu zadovoljavajući.

"Zadatak Vlade je da se do kraja godine situacija bitno promijeni, a sve to vezano je uz snažni investicijski ciklus koji si je Vlada dala u zadatak", istaknuo je Čačić.

Prema njegovoj ocjeni, jasno je da se u prva tri mjeseca, dok su u javnim poduzećima bile stare uprave, nije radilo ništa. "Koliko je to bilo pitanje nesposobnosti, a koliko opstrukcije nema smisla analizirati", kazao je Čačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara