Čelnik Sinn Feina pušten na slobodu

Čelnik Sinn Feina pušten na slobodu

Screenshot: Youtube

SJEVERNOIRSKA policija oslobodila je u nedjelju čelnika Sinn Feina, Gerryja Adamsa nakon četiri dana ispitivanja o slučaju otmice i ubojstva Jean McConville iz 1972. Policija je 65-godišnjeg Adamsa uhitila u srijedu zbog slučaja ubojstva McConville za koje on kaže da je "potpuno nedužan". Slučaj će biti proslijeđen pokrajinskom državnom odvjetniku, rekla je policija Sjeverne Irske.

Adamsovo uhićenje izazvalo je napetosti u vladi Sjeverne Irske koju čine protestanti i katolici. Uhićenje Adamsa zbog ubojstva McConvillea je jedno od najznačajnijih u Sjevernoj Irskoj od 1998. kada je mirovni sporazum okončao desetljeća uzajamnih ubojstava irskih katoličkih nacionalista i protestantskih probritanskih lojalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnika Sinn Feina, koji je zastupnik u parlamentu Irske, cijele njegove političke karijere prate optužbe bivših boraca Irske republikanske armije (IRA), čiji je glasnogovornik bio, da je bio upetljan u ubojstva, što je on opetovano zanijekao. Sinn Fein tvrdi kako je uhićenje namjeran pokušaj "mračnih sila" u policije Sjeverne Irske da ugrozi mirovni proces i tempiran da našteti stranci na europskim i lokalnim izborima krajem svibnja.

Prvi ministar Peter Robinson, čija Protestantska demokratska unionistička stranka (DUP) dijeli vlast s irskim nacionalističkim Sinn Feinom, u nedjelju je optužio partnera u vladi za "razbojnički pokušaj ucjene" policije kritikom uhićenja. Zamjenik prvog ministra Martin McGuinnes samo što nije rekao da će Sinn Fein uskratiti potporu policiji što bi uzrokovalo veliku krizu. On je međutim dodao kako će pričekati da vidi hoće li se situacija zadovoljavajuće riješiti.

Adams je ispitan u svezi otmice i ubojstva Jean McConville iz 1972., majke desetoro djece koju je IRA likvidirala tvrdeći da je dostavljala podatke britanskoj policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara