Cipras: Grčka više nije bijedni partner i neće prihvaćati naredbe

Cipras: Grčka više nije bijedni partner i neće prihvaćati naredbe

Foto: Hina

GRČKI premijer Aleksis Cipras u četvrtak se obrušio na saveznike iz EU, zarekavši se da će "jednom zauvijek" prekinuti unijinu politiku štednje.

U prkosnom govoru svojoj ljevičarskoj parlamentarnoj skupini nakon što se s europske turneje vratio praznih ruku, Cipras je rekao da Grčkoj više nitko ne može govoriti što mora činiti.

Više ne prihvaćaju naredbe

"Grčka više neće prihvaćati naredbe, osobito ne one poslane emailom", rekao je. "Grčka više nije bijedni partner kojem se daju lekcije kako da napiše zadaću. Grčka ima svoje ja".

"Grčku se ne može ucjenjivati, jer se ne može ucjenjivati demokraciju u Europi", naglasio je u očitoj aluziji na tvrdo stajalište koje su prema Grčkoj zauzeli Europska središnja banka i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipras i grčki ministar financija Janis Varufakis prokrstarili su Europom uzduž i poprijeko u nastojanju da pridobiju potporu partnera svojem planu za smanjenje grčkog duga i slabljenje politike štednje, ali su dosad nailazili samo na upozorenja da ne pokušavaju ne poštovati obveze iz sadašnjeg programa pomoći Grčkoj.

Nisu se složili ni da se ne slažu

"Čak se nismo uspjeli složiti ni oko toga da se ne slažemo", rekao je Varufakis u četvrtak nakon sastanka s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom, što je izjava potpuno proturječna onoj koju je dao njegov domaćin.

No Cipras tvrdi da je europska turneja dala i neke rezultate.

"U samo tjedan dana dobili smo više saveznika nego u proteklih pet kriznih godina", ustvrdio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara