Cipras otpustio savjetnike, a na posao vratio 600 čistačica

Cipras otpustio savjetnike, a na posao vratio 600 čistačica

Foto: FAH

OKO 600 čistačica koje su bez posla u javnom sektoru odlukom grčkog ministarstva financija ostale 2013. godine vraćeno je na posao. Jedna je to od prvih odluka nove vlade Aleksisa Ciprasa.

Cipras i njegovi suradnici i prije izbora su najavljivali da će na posao vratiti 600 čistačica koje su neumorno prosvjedovale otkad su postale žrtve "mjera štednje". Dio novca koji je potreban da bi se pokrili troškovi njihovih plaća Ciprasova vlada odlučila je prikupiti tako što su drastično smanjili broj skupo plaćenih savjetnika u ministarstvima.

Novi grčki premijer neće na tome stati. Obećao je da će na posao vratiti tisuće javnih službenika koji su zbog rezova završili na ulici. Ciprasova vlast usporedno s ovom odlukom odlučila je i povećati minimalne plaće - s 500 na 751 euro mjesečno.

"Bivšoj vlasti smo rekli da se igraju s našim životima, ali nisu slušali"

"Jako sam sretna. Ovo je velik dan za nas. Ovaj posao mi je jako važan. Moj suprug radi kao zaštitar, ali u studenom su ga prestali plaćati tako da smo bili jako zabrinuti", izjavila je za britanski The Telegraph 41-godišnja Maria Kavalagou, jedna od čistačica koje je Cipras vratio na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego je ostala bez posla, Maria je u grčkom ministarstvu financija kao čistačica radila 14 godina. Bila je plaćena 690 eura mjesečno. Bez tog novca njena obitelj, kaže ova majka petogodišnjeg dječaka, jedva je sklapala kraj s krajem.

"Bivšoj vlasti smo rekli da se igraju s našim životima, ali nisu slušali. Umjesto toga su na nas poslali policiju, koja je bila vrlo gruba", prisjeća se Maria koja je na izborima naravno glasala za Sirizu.

"Napokon smo dobile ovu bitku. Cipras je pokazao da će napraviti velike stvari za grčki narod. Imao je suosjećanja za nas", kaže 59-godišnja Sophia Tsagaropoulou, koja je prije otkaza kao čistačica radila 18 godina. I ona je na izborima dala glas Sirizi.

Cipras ispunjava obećanja

Prvim potezima svoje vlasti Cipras i Siriza opravdali su svoj izborni slogan "Nada dolazi". Osim što je povećao minimalac i na posao vratio otpuštene radnice i radnike, Cipras je u pismu Europskoj uniji već tražio restrukturiranje i oprost dugova, te zaustavio privatizaciju nacionalne elektroprivrede i luke Pirej, a najavljeno je i povećanje mirovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara