Cipras siromašnima želi poklanjati besplatnu struju i bonove za hranu

Cipras siromašnima želi poklanjati besplatnu struju i bonove za hranu

Foto: FAH

GRČKA vlada je obznanila da je danas parlamentu predala prvi nacrt zakona posvećen borbi protiv siromaštva putem isporuke besplatne električne energije, bonova za hranu i pomoći za stanovanje za potrebita kućanstva.

Prema vladinom dokumentu predanom tisku, zakon predstavlja akcije suočavanja s humanitarnom krizom, kako nova grčka vlada naziva socijalne probleme zemlje nakon šest godina recesije (2008-2013).

Predajom tog teksta parlamentu, premijer Alexis Cipras pokušava pokrenuti provođenje izbornih obećanja nakon prošlotjednih ustupaka vjerovnicima Grčke kako bi dobili produženje financijske pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon, koji će najprije proučiti povjerenstvo prije izjašnjavanja na još neutvrđen datum, predviđa isporuku struje u kućanstva koja ne mogu plaćati električnu energiju i isporučivati im do 300 khW besplatne energije do kraja godine.

Ne zna se još koliko će socijalne mjere Grčku koštati

Do 30.000 kućanstava će primati i pomoć za stanovanje od 70 do 220 eura, a za oko 300.000 osoba će biti osigurana pomoć u hrani.

Nije precizirano koliko će stajati te socijalne mjere dok se Atena obvezala zadržati svoj proračun u okvirima i mogla bi imati problema u poštivanju financijskih obveza u ožujku.

Vlada je nedavno navela da taj mehanizam donosi nisko financijsko opterećenje i da bi mogao pomoći pri pokretanju potrošnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara