Čistom srijedom počinje Korizma

Čistom srijedom počinje Korizma

Foto: Arhiva

ČISTA je srijeda ili Pepelnica, dan kojim počinje korizma i traje 40 dana. Vrijeme je to prije Uskrsa obilježeno postom, nemrsom, pokorom i molitvom.

Korizma je vrijeme u kojem se kršćani pripremaju za svoj najveći blagdan - Uskrs. Naziv korizma dolazi od latinske riječi 'quadragesima', odnosno četrdeset, jer traje 40 dana, od Pepelnice pa do Uskrsa. Toliko je dana Isus ostao na Zemlji do uzašašća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, broj 40 ima još simboličnih značenja. Naime, nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus se povukao u pustinju u blizini grada Jerihona gdje se pripremao za javno djelovanje i tamo proveo 40 dana. I Mojsije je postio 40 dana na gori Horeb prije nego je išao po ploče s Deset Božjih zapovijedi. Također Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji.

Mnogi se vjernici u korizmi odriču nečega - poput cigareta, slatkiša, mesa ili loših navika poput psovanja ili svađanja. Korizma je i vrijeme kada se ne ukrašavaju oltari u crkvi te ne sviraju orgulje.

Na Pepelnicu je crkvama običaj obilježavati vjernike pepelom - simbolom praha iz kojega je prema vjerovanju, čovjek sazdan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara